Seznamte se s GPS art

Vydáno:

Pokud chcete dát pobytu venku se svými svěřenci nový rozměr nebo děti pomocí technologií motivovat k pohybu a poznávání okolí, zkuste aktivitu nazvanou „GPS art“. Tato jednoduchá aktivita zaujme malé i velké. Dá se kreativně využít k propojení pohybu a nenásilného seznámení s možnostmi využití digitálních technologií v běžném životě, k rozvoji poznávání a kreativního myšlení, které vede k uměleckému vyjádření. V příspěvku se dozvíte, jak na to a jak aktivitu využít v běžné praxi ve školní družině či klubu.

Seznamte se s GPS art
Jaroslava
Pachlová,
vychovatelka, ZŠ Stráž u Tachova
Jak se tato aktivita zrodila, kde jsou počátky její inspirace? Mnoho, ba tisíce Čechů si již před lety oblíbily známější zábavu s navigací, tzv. geocaching, kdy s pomocí satelitní navigace hledáte podle zeměpisných souřadnic tajné ukryté schránky - cache.
V posledních letech se objevil nový druh zábavy s GPS navigací nazvaný GPS drawing. Princip této aktivity je jednoduchý a lze jej provozovat prakticky při každé venkovní pohybové činnosti. Ať už jedete na kole, běžíte, nebo jdete, stačí mít u sebe mobilní telefon či fitness náramek s GPS a ze záznamu vaší trasy na mapě se pak může stát umělecké dílo. (S použitím online zdroje: https://www.idnes.cz/mobil/navigace/novy-sport-i-umeni-kresleni-pomoci-gps.A120604_152949_navigace_kor)
Příprava
Jelikož jsme v tomto

Související dokumenty