Prostor pro tebe

Vydáno:

Nápadů na tvořivé využití odpadu není nikdy dost. Někdy stačí málo a připravená aktivita s využitím odpadového materiálu na dlouhé chvíle zaměstná a zaujme nejen děti z družiny, ale celé osazenstvo školy napříč generacemi.

Prostor pro tebe
Jaroslava
Pachlová,
školní družina ZŠ Stráž u Tachova
1. Prostor pro tebe - tvoř, dotvoř, přetvoř
Ve vestibulu školy máme velké kobercové plochy jako nástěnky, kam se umisťují práce dětí. My jsme ale tento prostor oživili interaktivní výtvarnou prostorovou hrou „Tvoř, dotvoř, přetvoř...“. Postupně jsme nashromáždili spoustu odpadového materiálu (kartónové roličky a krabičky různých velikostí a tvarů, pěnové výplně, špachtličky atd.). Lepenkový materiál děti nabarvily temperovými barvami a na jednotlivé díly přilepily kousky suchého zipu „s háčky“. Tyto části suchého zipu se výborně zachycují na nástěnku z koberce, dílek se zachytí a zase se může jednoduše sundat.
Fotografie zachycuje připravený různorodý materiál.
Materiál jsme rozdělili do krabic a vytvořili jsme i krabici na poškozené díly.
Takto připravené krabice jsme dali k prázdné kobercové ploše a nechali ostatní tvořit různá prostorová díla. Kdo šel okolo, mohl dílko doplnit nebo přetvořit. Průběžně jsme nové a nové „obrazy“ fotografovali nebo pořizovali časosběrná videa. Děti mohly spolupracovat i ve skupinkách a vymýšlet si zadání tvorby. Např. jedna skupina dětí postavila raketu a malou kuličkovou dráhu jako východ z rakety.
Kuličkové dráhy byly velmi oblíbené, kdy děti pomocí ruliček vytvořily vertikální dráhu - potrubí a jím posílaly ping-pongové míčky.
Nejen děti, ale i dospělí u nástěnky rádi trávili svůj volný čas a přestávky. Děti si mohly touto kreativní aktivitou osahat poměrně velký prostor, nechat na sebe působit různé proměny, spolupracovat na vytváření velkých děl.
Tato aktivita se dá samozřejmě obměnit a můžete vytvářet dílka na koberec, který je na zemi, nebo si můžete vytvořit menší plochu z látky apod. Popřípadě můžete na dílky nalepit kousky magnetické pásky a tvořit takto na magnetickou tabuli. Kreativitě se prostě meze nekladou.
2. Prostor pro tebe - ptačí sněm
Tentokrát jsme plochu využili nejen k výtvarnému tvoření, ale i jako edukační nástroj. Z použitého balicího papíru, který sloužil jako výplň balíku, jsme na nástěnku vytvořili kmen a větve stromu. Děti podle atlasu ptáků nakreslily mnoho druhů ptáků, které jsme společně zalaminovali, vystřihli a na zadní stranu nalepili opět kousek suchého zipu „s háčky“. Připravené ptáčky jsme vložili do bedničky pod nástěnku. U nástěnky postupně přibývaly úkoly. Na rozjezd ptačího sněmu byl úkol jednoduchý: Vezmi opatrně ptáčka a nech ho zpívat s ostatními.
Poté přibývaly už úkoly vědomostní, jako např.:
1.
Sýkorky koňadry posaď vedle sebe na první větev odspodu.
2.
Sestav ptačí obraz tak, aby byla vždy dvojice sýkora koňadra vpravo a sýkora modřinka vlevo
3.
Pod stromem mají sněm straky, dej všechny straky na správné místo.
Vytvořili jsme také QR kódy s hlasy ptáků. Jednotlivé QR kódy s hádankou „Poznáš, kdo zpívá?“ jsme umisťovali na nástěnku jako další úkol.
A takto jednoduše může ožít jindy zcela obyčejná nástěnka. Bez povšimnutí už kolem ní neprojdete, naopak vás vyzývá k dalšímu tvoření.

Související dokumenty