Možné potíže plynoucí z intelektového nadání

Vydáno:

Většina lidí si pod pojmem intelektově nadané dítě představí dítě chytré a bezproblémové, které je snadné učit i vychovávat a které má život jednodušší než ostatní, protože je pro něj snazší se učit nové věci. Intelektové nadání se však pojí i s mnoha obtížemi, které by si s ním málokdo na první pohled spojoval. Tzv. MiND děti (mimořádně a nadprůměrně intelektově nadané) a jejich okolí se tak musí vyrovnávat s různými těžkostmi, z nichž některé bych vám ráda přiblížila v následujícím článku.

Možné potíže plynoucí z intelektového nadání
Mgr.
Andrea
Štefáčková,
psycholožka, psychoterapeutka a speciální pedagožka, ředitelka pedagogicko-psychologické sekce Qiido PORADNY
Potíže spojené s divergentním myšlením a kreativitou
Jednou z typických charakteristik MiND dětí je tzv. divergentní myšlení spojené s kreativitou. Tento druh myšlení umožňuje vidění více různých způsobů řešení problémů, což je obecně vnímáno jako výhoda. Ve škole se však většinou vyžaduje nějaké jedno správné řešení, což může být pro MiND děti problematické a často se potýkají s potížemi, které z toho plynou:
-
Problémem jsou pro ně nejednoznačná zadání úkolů, které často pochopí a vyřeší jinak, než paní učitelka nebo vychovatelka zamýšlela, nebo je dokonce nesplní vůbec, protože si nejsou jisté, co vlastně mají dělat, když je možné si zadání vyložit několika různými způsoby.
-
Mají silnou tendenci k řeše

Související dokumenty