Katalog aplikací Windows Store

Vydáno:

V červencovém vydání Speciálu pro školní družiny jsem vám představil katalog aplikací Windows Store a popsal, jak najít, vyzkoušet a používat mnoho tisíc aplikací (konkrétně 700 000!), z nichž řada je ke stažení zdarma. Podrobný návod, jak s aplikacemi pracovat, najdete na s. 9 Speciálu pro školní družiny č. 4/2017 nebo v online archivu časopisu (Katalog aplikací Windows Store, autor Ing. Karel Klatovský). Nyní navazujeme slíbeným přehledem vybraných aplikací, které by se mohly stát vítaným zpestřením pobytu ve školní družině, třeba v době sychravého podzimního počasí. V první části přehledu aplikací představujeme ty, které jsou zaměřeny na malování, psaní, čtení. Zařazena je také jedna pro výuku angličtiny a hraní na piano.

 

Katalog aplikací Windows Store
Ing.
Karel
Klatovský
manažer vzdělávacích programů, Microsoft
MALOVÁNÍ
1. FRESH PAINT
Velice populární aplikací v systému Windows je Malování, které je však ze své povahy poměrně nevhodné pro ovládání pomocí dotyku. Proto společnost Microsoft vytvořila zcela novou verzi, uzpůsobenou právě pro práci na tabletech apod. Pro nadané malíře je možné začít ze zcela prázdného plátna, a nechat tak plně vyniknout vlastní dovednosti. Druhou možností je pak využít obraz z webkamery či libovolného obrázku. Poslední, velice zajímavou možností, jak začít s kreslením a zároveň se nechat inspirovat, je využití obrázků z vyhledávače Bing. Aplikaci je možné dále rozšiřovat pomocí tematických balíčků. Nabídka samotných nástrojů a podkladových materiálů je opravdu pestrá, můžete si vybrat z několika typů štětců, hrotů, pastelek a fixek a pro nejmenší tu jsou připraveny rozkreslené obrázky pro dokončení.
2. HOW TO DRAW
Aplikace je určena především mladším žákům při výuce kreslení. V nabídce máte 10 různých objektů, mezi kterými si můžete vybrat ten, který se chcete naučit kreslit, a pak si postupně odkrýváte krok za krokem jednotlivé části tak, až dojdete k nakreslení výsledného obrázku. Aplikaci můžete také využít i pro „pouhé“ promítání jednotlivých kroků na tabuli či projekční plátno, zatímco děti si budou postupně kreslit obrázek jako např. v již uvedené aplikaci Fresh Paint.
3. DIDLR
V jednoduchosti je krása. Přesně tak by mohla být charakterizována tato aplikace, která slouží primárně pro snadné kreslení obrázků a především pro jejich rychlé sdílení s ostatními. Zvláštností této aplikace je to, že sdílí přesný postup toho, jak celý obrázek vlastně vznikl, a tak se můžete podívat na celé umělecké nadání toho, kdo vám obrázek poslal.
PSANÍ A ČTENÍ
4. ABECEDA PRO DĚTI
Díky této ryze české aplikaci mají děti možnost si procvičit a naučit písmenka abecedy. Celkem na zájemce čeká 9 her a vzdělávacích aktivit od poznávání písmenek až po tvoření slov nebo her ve formě pexesa. Celá aplikace je také velice kvalitně namluvena a graficky ilustrována.
5. ALPHABETS WRITING
Aplikace pro výuku psaní pomocí tabletu jsou velice populární. A když k tomu přidáte pěkné grafické zpracování a výuku včetně ukázky toho, jak vybrané znaky psát, dostáváte ideální aplikaci na výuku psaní písmenek. Vše je doplněno vhodným zvukovým podkladem a po psaní znaku se ukáže, kde případně udělal žáček chybu.
6. TODDLER WRITING
Obrovskou výhodou Windows Store je jeho rozsáhlost. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje jedna aplikace, máte možnost ji nahradit jinou. A podobně je to i u psaní písmenek. Jestliže se vám nelíbila ta předchozí, zkuste jinou.
7. CREATEBOOK
Čtení knih je zcela jistě zasloužená aktivita, ale proč je jenom číst, když je můžete i vytvářet. A tím není myšleno obyčejné psaní v textovém editoru, ale kreativním způsobem pomocí této aplikace. Do každé stránky je možné vkládat text, obrázky, video a zvuk, sdílet knihy s přáteli, vytvářet výukové materiály nebo interaktivní knihy pro děti.
8. ENDLESS ALPHABET
Zábavná, graficky i zvukově výborně zpracovaná výuková aplikace pro procvičování abecedy. Stačí si jen vybrat písmenko, které chcete procvičovat a následně jen postupně skládat znaky tak, aby daly dohromady požadované slovo. Vše je doplněno o správnou výslovnost, a to jak celého slova, tak vyslovování jednotlivých znaků.
9. ANIMAL SOUND BOX
Tato graficky velice povedená aplikace je určena především pro menší děti, kteří se tak mohou naučit nejenom anglické názvy zvířat, ale také jaké zvuky vydávají. Vzhledem k věku cílové skupiny je aplikace navržena tak, aby její ovládání bylo co nejsnazší. V aplikaci najdete více jak 30 různých zvířat a kvalitu této aplikace také podporuje fakt, že bylo již provedeno přes 200 000 stažení této výukové aplikace.
10. MY BABY PIANO FREE
A ani v tomto díle nebude zapomenuto na nejmenší, kteří si v této aplikaci mohou vyzkoušet hraní na piáno. Graficky je aplikace vytvořena velice barevně a poutavě i pro mladší žáky a využití nalezne nejenom na tabletech, ale třeba i na dotykových obrazovkách nebo tabulích. Součástí aplikace je již několik vestavěných melodií, či dokonce bubínek jako doprovod pro vlastní tvorbu.

Související dokumenty