Vyslanci ze sousední země

Vydáno:

Vyslanci ze sousední země jsou speciálně vyškolení pedagogové, kteří navštěvují zařízení podél celé česko-německé hranice a zprostředkovávají dětem od 3 do 8 let kontakt s kulturou a jazykem sousední země. Dosud vyslanci navštívili přes osmdesát českých a německých zařízení. Dalších čtyřicet zařízení si může o bezplatnou nabídku požádat do letošního června.

Vyslanci ze sousední země
Německo a němčina pro děti od 3 do 8 let
Mgr.
Štěpánka
Podlešáková
 
projekt Krůček po krůčku do sousední země, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem
Vyslanci ze sousední země
jsou hlavní nabídkou projektu
Krůček po krůčku do sousední země – Německo a němčina pro děti od 3 do 8 let.
Projekt realizují Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Regensburgu. Tandem zdarma zprostředkovává návštěvy vyslanců ve 120 českých a německých zařízeních.
Kdo jsou vyslanci ze sousední země?
Vyslanci
jsou pedagogové, kteří mají zkušenosti s prací s dětmi, na velmi dobré úrovni ovládají český i německý jazyk a také jsou podrobně seznámeni s kulturou sousední země. Jsou mezi nimi rodilí Češi i Němci, učitelky z mateřských a základních škol, vychovatelky, lektorky němčiny a češtiny nebo pracovníci s dětmi a mládeží. Pracují mimo jiné s metodickými materiály, které vznikly v rámci projektu.
Co vyslanci nabízejí?
Vyslanci
seznamují děti zábavnou formou s němčinou a německou kulturou, respektive s češtinou a českou kulturou. Každý
vyslanec
může v daném zařízení uskutečnit jednu až čtyři půldenní návštěvy. Konkrétní program vždy závisí na individuální domluvě se zařízením.
Vyslanci
mohou například s dětmi hrát jazykové hry, zpívat s nimi písničky v jazyce sousední země, předčítat dětskou cizojazyčnou literaturu anebo představit typické zvyky a pokrmy sousední země. Mohou také podpořit pedagogy při hledání partnerského zařízení nebo při organizaci a realizaci přeshraničních česko-německých setkání.
Kdo si může vyslance pozvat?
Nabídky mohou využít mateřské školy, 1. a 2. třídy základních škol, školní družiny, zájmové kroužky a další organizace a spolky pracující s dětmi ve věku od 3 do 8 let z Libereckého, Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Tandem přijímá přihlášky do konce června 2014. Návštěva musí být ukončena do října 2014. Výuku tak mohou
vyslanci
zpestřit do konce tohoto či na začátku příštího školního roku. Přihlašovací formulář je k nalezení na stránkách
Projekt „Krůček po krůčku do sousední země“ a nabídku „Vyslanci ze sousední země“ realizují v letech 2012–2014 centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Regensburgu. Koordinační centra jsou v České republice a ve Spolkové republice Německo celostátními odbornými pracovišti pro výměnu dětí a mládeže mezi oběma zeměmi. Projekt spolufinancuje Evropská unie z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, z programů Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Sasko a Česká republika – Svobodný stát Bavorsko.

Související dokumenty