Zpravodaj SKAV

Vydáno: 4 minuty čtení

Přinášíme vám čtení na léto – nové číslo Zpravodaje SKAV

Z obsahu

  • Sdílený dokument Desatero principů ve vzdělávání;
  • Ohlédnutí za již pátým ročníkem konference Úspěch pro každého žáka;
  • Poděkování za spolupráci s redakcí školství, díky které vznikla pravidelná rubrika rozhovorů pod hlavičkou iniciativy;
  • Kulaté stoly SKAV a EDUin;
  • Strategie 2020;
  • Profil členské organizace Asociace předškolní výchovy;
  • Předškolní vzdělávání optikou současnosti;
  • Mateřské školy podporující zdraví.

Editorial

Vážené kolegyně a vážení kolegové,

Řízení školy onlinepřinášíme vám čtení na léto – nové číslo Zpravodaje SKAV. Za tento školní rok se odehrálo množství událostí ve vzdělávání a my bychom se tímto chtěli ohlédnout za těmi, na nichž jsme se podíleli. Jako v každém čísle (toto je již jedenácté) bychom vám rádi i tentokrát představili jednu z našich členských organizací. Nejen proto, že předškolní vzdělávání plnilo v tomto roce mediální prostor, ale také protože Asociace předškolního vzdělávání (APV) je mnohaletým členem SKAV, rozhodli jsme se právě pro ni. Můžete si přečíst rozhovor s Ivanou Lacinovou, která je již mnoho let zástupkyní APV ve SKAV, ale má za sebou i více jak dvacetiletou praxi ředitelky mateřské školy. Jak je zvykem, v rubrice K jádru problému přinášíme vybrané odborné texty k dané problematice. Můžete porovnat, nakolik program Mateřské školy podporující zdraví ladí s naším Desaterem principů ve vzdělávání.

Takto se elegantním oslím můstkem dostávám k našemu největšímu pokroku za tento školní rok. Členové SKAV investovali svůj čas, aby konkrétněji a srozumitelněji rozpracovali principy zakotvené ve sdíleném dokumentu Desatero principů ve vzdělávání. Děkujeme za finanční podporu Nadačnímu fondu rodiny Orlických, díky které bylo možné na projektu intenzivněji pracovat. Vzniká tak úplně nový materiál, který staví na sdíleném know-how našich 28 členských organizací a jejich dlouhodobé vzájemné spolupráci a porozumění. Desatero SKAV bude tedy nově obsahovat část, jak těmto principům společně rozumíme, a také ilustrační příklady, jak to vypadá či může vypadat přímo v praxi. Výstup bude k dispozici on-line od července tohoto roku, ale malou ochutnávku najdete už v tomto zpravodaji. Budeme rádi, když nám dáte vědět, nakolik s naším přístupem rezonujete a nakolik se třeba vám daří uplatňovat ho ve vzdělávání.

V tomto čísle Zpravodaje rovněž najdete přehled všech Kulatých stolů SKAV a EDUin, které proběhly v tomto školním roce. Také se zde ohlédneme za již pátým ročníkem konference Úspěch pro každého žáka, kterou SKAV spolupořádá. Jsme moc rádi, že se z této akce stala už tradice a fanoušci vize Úspěchu pro každého žáka si ji nenechají ujít. A moc děkuji za spolupráci spoluzakladatelům ini- ciativy, tedy Pomáháme školám k úspěchu, MŠMT, EDUin a Centru současného umění DOX a dalším partnerům, kteří se podílejí na tom, že se iniciativa dynamicky rozvíjí. Pod hlavičkou iniciativy také vznikla pravidelná rubrika rozhovorů v časopise Řízení školy. Redakci časopisu moc děkuji za spolupráci! Doposud vyšly rozhovory s Hanou Košťálovou z Pomáháme školám k úspěchu, Janou Stejskalovou z JOB, Jiřím Raitermanem z Centra současného umění DOX a v současné chvíli je v tisku rozhovor s Petrem Danišem z TEREZY. S rozhovory budeme pokračovat i po letních prázdninách. Věřím, že se nám tímto způsobem podaří dostat do povědomí, co tyto na první pohled různé organizace spojuje, a to je zájem o žáka a jeho rozvoj.

Vaši pozornost bych na závěr chtěla upoutat k pravidelné sekci našeho zpravodaje, a to Z členských organizací… V této části opět najdete zajímavosti z řad našich členů, co nového vytvořili, čemu se věnují apod. A tímto bych chtěla i všem zástupcům členských organizací SKAV vřele poděkovat za jejich aktivní působení ve SKAV a ve prospěch rozvoje vzdělávání v ČR!
Všem čtenářům a čtenářkám našeho zpravodaje a příznivcům SKAV přeji krásné léto a mnoho inspirativních chvil! Těším se na další spolupráci!

Silvie Pýchová, výkonná ředitelka SKAV

 

Zdroj: Zpravodaj SKAV, číslo 11 (červenec 2018)