Známe vítěze Středoškolské odborné činnosti

Vydáno: 2 minuty čtení

Téměř tři stovky středoškoláků se sešly od pátku do dnešního dne v Opavě. Ta letos hostila 41. ročník celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti. V průběhu dneška pak byly v kině Mír vyhlášeny výsledky soutěže, přičemž byly v každém z 18 soutěžních oborů předány ceny laureátům a dalším úspěšným autorům soutěžních prací SOČ 2019.

Soutěž středoškoláků slavnostně zahájila ředitelka Národního institutu dalšího vzdělávání Helena Plitzová: „„Za posledních 22 let získali naši studenti například na soutěži Intel ISEF 25 nejlepších a 20 speciálních cen. Letos v květnu probíhala tato soutěž v Arizoně, odkud přivezli 2 bronzové ceny, dvě zlaté a jednu stříbrnou přivezli naši středoškoláci zase z Číny a dvě stříbrné medaile ze soutěže EUSO,“ uvedla ředitelka Plitzová s tím, že právě úspěch v celostátní přehlídce SOČ může být vstupenkou na soutěže v zahraničí: „Na to, jak malá země jsme, jsou naši studenti opravdu šikovní,“ dodala jménem gestora soutěže Helena Plitzová.

Na přehlídce se sešla téměř stovka představitelů odborných a vědeckých institucí, učitelů středních i vysokých škol a téměř tři sta středoškoláků s ambicemi působit v budoucnu ve vědecké sféře. Cílem finálové přehlídky pak bylo posoudit a vybrat špičkové práce, přičemž porotci letos posuzovali a vybírali nejlepší práce v 18 vědeckých oborech. Celkem bylo v celostátním kole obhajováno 255 odborných prací.

Kromě českých středoškoláků se přehlídky v Opavě zúčastnili už tradičně i Slováci (Češi se zase účastnili slovenské celostátní SOČ v dubnu v Košicích) a přijeli také tři hosté z Číny, kteří prezentovali své projekty a nabídli tak zajímavé srovnání českých a čínských soutěžících.

Výsledky 41. celostátní přehlídky jsou k dispozici v brožurce s oficiální výsledkovou listinou nebo v elektronické podobě na webových stránkách soutěže www.soc.cz a hostitelské školy http://www.mgo.opava.cz.

INFOBOX:
Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejím gestorem je Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). Soutěž hostilo
 Mendelovo gymnázium a Slezská univerzita v Opavě.

Zdroj: http://www.msmt.cz/zname-viteze-stredoskolske-odborne-cinnosti