Zástupci školských asociací podpořili reformu financování škol

Vydáno: 1 minuta čtení

Zástupci školských asociací sdružení v Platformě Comenius na svém dnešním zasedání podpořili reformu financování regionálního školství ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Návrh bude ve středu 8. března 2017 projednávat Senát. Reforma počítá s tím, že systém financování podle počtu žáků nahradí nový systém, který bude garantovat financování skutečného rozsahu vzdělávání.

Řízení školyTyto změny zákona nutně potřebujeme,“ zdůraznila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která pozměňovací návrhy označila za přílepky.  Díky novele by MŠMT mohlo mateřským, základním a středním školám, konzervatořím a školním družinám garantovat finanční pokrytí vzdělávání v rozsahu vymezeném státem stanoveným maximem. 

Ministryně školství spolu s náměstkem sekce vzdělávání Václavem Píclem dále informovali experty na vzdělávání o průběhu projednávání novely zákona o pedagogických pracovnících, která se týká zavedení kariérního řádu učitelů, a přípravě standardu učitele. Zástupcům vzdělávacích institucí byly také představeny kroky MŠMT na podporu odborného vzdělávání a příprava modelu pro stanovení počtu nepedagogických pracovníků.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/zastupci-skolskych-asociaci-podporili-reformu-financovani