Využití AI ve vzdělávání

Vydáno: 2 minuty čtení

Newsletter Dovednosti pro budoucnost (NPI ČR) se zabývá AI ve vzdělávání. Otevírá AI, nebo-li umělá inteligence, nové možnosti? 

AI může hrát klíčovou roli ve všech fázích vzdělávacího procesu, od přípravy učebních materiálů až po hodnocení výkonu studentů. Zde je několik způsobů, jak se AI uplatňuje ve vzdělávání:

  • Personalizované učení

Díky AI můžeme vytvořit personalizované učební plány a materiály pro jednotlivé studenty. Systémy umělé inteligence analyzují data o studentech a na základě jejich potřeb a preferencí navrhují optimální obsah a metody výuky.

  • Adaptivní učení

Adaptivní učební systémy využívají AI k dynamickému přizpůsobení se schopnostem a pokrokům studentů. Na základě analýzy výkonu dokáže systém identifikovat slabé stránky a nabídnout individuální pomoc a cvičení k jejich zlepšení.

  • Virtuální asistenti

Inteligentní chatboti a virtuální asistenti jsou stále častěji součástí vzdělávacích prostředí. Mohou odpovídat na otázky studentů, poskytovat podporu, a dokonce simulovat rozhovory pro rozvoj komunikačních dovedností.

  • Automatické hodnocení

AI může výrazně zjednodušit a urychlit hodnocení studentských prací. Systémy na zpracování přirozeného jazyka dokáží analyzovat a vyhodnocovat psané texty, testy či programové kódy.

Více informací

 

Zdroj: https://vzdelavaniaprace.cz/ai-ve-vzdelavani-budoucnost-ktera-otevira-nove-moznosti/