Video – průvodci po českých školách

Vydáno: 2 minuty čtení

V rámci projektu SRP (Strategické řízení a plánování ve školách a v územích) vzniklo za poslední rok – kromě spousty jiné práce – také šestnáct videí, další se ještě stříhají. Jejich cílem bylo zachytit školy, které prošly dvouletou intenzivní podporou tohoto projektu. Jejich cestu a úspěchy. Také představit nástroje strategického řízení nebo přinést během pandemie psychologickou podporu ředitelům škol. A nejen to.

V minulém školním roce se také na deseti školách v ČR testoval benchlearning – metoda sdílení zkušeností a vzájemného učení se vždy dvou partnerských škol. Spočívá v učení se z reálné praxe jiné školy. Umožňuje čerpat inspiraci z postupů a procesů, které již jiná škola úspěšně vyzkoušela. Je rychlou cestou k vlastnímu úspěchu a předchází chybám při zdlouhavém hledání vlastních řešení.

Z pěti dvojic škol, které se do pilotáže benchlearningu zapojily. Jednou z nich byla dvojice škol  ZŠ Mokrá-Horákov (kterou vede Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.) a ZŠ a MŠ Krupka (vedená ředitelem Mgr. Tomášem Liškou, MBA).  Každý z ředitelů měl během pilotáže „k ruce“ konzultanta rozvoje školy, v tomto případě šlo o dvě konzultantky: Mgr. Irenu Koťátkovou a Mgr. Danu Veselou, Ph.D.

O metodě a její evaluaci se také dočtete v listopadovém čísle Řízení školy. Zároveň vám s radostí přinášíme video, které vše vysvětlí jednodušeji než jakýkoli text: https://youtu.be/539d_eK00LY

Více o benchlearningu i strategickému řízení škol najdete na webu projektu SRP:  Vedemeskolu.npi.cz. Všechna natočená videa najdete na Youtube kanálu Vedeme školu

Řízení školy onlie

 

Zdroj: NPI ČR; https://www.youtube.com/watch?v=539d_eK00LY