V pražských základních uměleckých školách roste počet žáků

Vydáno: 2 minuty čtení

V pražských základních uměleckých školách v posledních letech roste počet žáků. Zatímco v září 2012 bylo žáků na těchto školách 23.915, loni v září umělecké obory navštěvovalo 24.860 dětí. Největší zájem je o hudební obor, následují výtvarný a taneční, nejméně žáků navštěvuje literárně dramatický obor. ČTK to dnes sdělila radní pro školství Irena Ropková. V Praze je 36 základních uměleckých škol (ZUŠ), z nichž 26 zřizuje hlavní město, pět škol je soukromých, dvě jsou církevní, dvě městských částí a jednu zřizuje ministerstvo školství.

“Tento nárůst lze vysvětlit zejména nárůstem počtu žáků v základních školách a mateřských školách, s čímž souvisí i zvýšený zájem talentovaných dětí o vzdělávání v ZUŠ,” řekla ČTK Ropková. Největší nárůst byl v ZUŠ Marie Podvalové v Praze 9, v Ratibořické ulici v Praze 9 a v Biskupské ulici v Praze 1.

“Každoročně máme převis uchazečů o vzdělávání,” sdělil ČTK Luboš Lisner, ředitel ZUŠ ve Štěfánikově ulici v Praze 5, kterou navštěvuje 965 žáků. Zhruba desetina žáků na této škole se zabývá více obory nebo hře na dva hudební nástroje. “Zájem je o všechny obory, nejvíce o výtvarný. V oboru hudebním pak nejvíce o klavír, kytaru, saxofon a populární zpěv,” dodal Lisner.

Základní umělecké školy nabízejí umělecké vzdělání žákům předškolního věku i dospělým. Starší žáky školy připravují k dalšímu studiu na středních školách uměleckého zaměření, konzervatořích, vyšších odborných nebo vysokých školách uměleckého a pedagogického směru. Žáci za hodiny platí takzvanou úplatu za vzdělávání, hradí tak energie, materiál, nástroje, pomůcky a techniku. Výuka je hrazena ze státního rozpočtu.

Na ZUŠ Štefánikova a 15 dalších základních uměleckých škol, které zřizuje hlavní město, dochází na hodiny také senioři. Projekt Akademie umění a kultury pro seniory začínal v roce 2015 na šesti základních uměleckých školách. V letošním školním roce jej bezplatně navštěvuje kolem 860 studentů starších 55 let. Projekt financuje magistrát, který na rok 2018 vyčlenil 4,8 milionu korun.

Zdroj