V pondělí začíná týden finančního vzdělávání, program Rozumíme penězům nabídne školám 30 projektových dnů zdarma

Vydáno: 3 minuty čtení

V pondělí 18. března 2024 startuje mezinárodní akce Global Money Week, která připomíná důležitost a potřebnost finančního vzdělávání. Již tradičně se do akce zapojí i organizace AISIS, která už téměř dvacet let vzdělává v programu „Rozumíme penězům“ děti, vyučující i seniory. Letos v rámci Global Money Week nabídne školám 30 projektových dní zdarma.

Ačkoli je finanční gramotnost již řadu let součástí školních vzdělávacích programů, a měla by se tudíž ve školách rozvíjet, často bývá podceňovaná. „Školy finanční gramotnost zahrnou třeba do výuky matematiky a pouze jen jako okrajové téma. Finanční gramotnost by se měla ale stát obsahem výuky napříč předměty,“ popisuje manažerka programu Rozumíme penězům Stanislava Křížová. 

To, že výuka finanční gramotnosti není v českých školách dostatečná, dokazují i výsledky testu, který vytvořili lektoři a lektorky programu Rozumíme penězům a který si může vyzkoušet kdokoli na webu vyzkousej.rozumimepenezum.cz. Test je vyhotoven na základě standardů, které by měli znát absolventi základních škol u nás. Aktuální výsledky ukazují, že zhruba 70 procent žáků a žákyň ve věku 12 až 15 let je finančně negramotných anebo se v problematice orientuje jen velmi málo.

Lektoři a lektorky Rozumíme penězům upozorňují i na to, že školy oceňují, když k nim někdo přijede téma „odučit“ – sami vyučující se ale do sebevzdělávání příliš nehrnou. „Zatímco po naší nabídce projektových dnů v základních školách se doslova zapráší, poptávka po seminářích pro učitele je stále nízká. Z našich zkušeností ale víme, že vyučující své znalosti v tomto oboru přeceňují, o čemž se při seminářích většinou přesvědčí sami,“ říká Stanislava Křížová. 

Výuka finanční gramotnosti ve školách není prostou matematikou, děti při ní trénují čtení s porozuměním, kritické myšlení, mají prostor pro utváření vlastních názorů a jejich obhajobu a učí se rozhodovat. Lektoři programu Rozumíme penězům stavějí výuku na reálných příbězích. 

Program Rozumíme penězům nabízí i přednášky pro seniory, workshopy pro studenty středních škol nebo webináře. Vyučující jsou motivováni vstupovat do Klubu Rozumíme penězům, díky kterému pak mají přístup k různým materiálům do výuky zdarma. V seminářích pro učitele dostávají účastníci i metodiku do výuky. 

Od roku 2006 prošlo programy Rozumíme penězům asi 30 tisíc dětí a 5,5 tisíce vyučujících.

Do výuky ve školách se zapojují i bankéři z Moneta Money Bank, která program Rozumíme penězům dlouhodobě podporuje.

Kontakt:

Stanislava Křížová, manažerka projektu Rozumíme penězům, tel. 607 621 558

www.rozumimepenezum.cz, stanislava.krizova@aisis.cz