Úspěšný projekt Signály se rozšiřuje i do dalších měst

Vydáno: 2 minuty čtení

Organizace SOFA nově pomáhá ohroženým dětem v Lysé nad Labem, ve Slaném a v Brně

  • Projekt Signály je příkladem efektivní mezioborové spolupráce v podpoře ohrožených dětí;
  • Po úspěšném zavedení projektu na Mostecku se Signály rozšířily i do dalších měst;
  • Organizace SOFA si klade za cíl v nových lokalitách podpořit ohrožené děti, odborníky, kteří s nimi pracují, a zároveň podpořit rodiče v rozvoji rodičovských kompetencí

„Pokud proškolíme jednotlivé odborníky v mezioborové spolupráci, budou umět zachytit a podpořit děti včas. Díky tomu se jejich situace nebude dále zhoršovat a k řešení nebude potřeba tolik specialistů nebo dokonce odebrání dítěte z jeho rodiny. Organizace SOFA těží ze zkušeností, které v uplynulých letech získala v rámci pilotní fáze projektu na Mostecku. Také v nových lokalitách si klade za cíl úspěšné zavedení regionální mezioborové platformy a dalších nástrojů včasné pomoci ohroženým dětem,“ jak vysvětluje předsedkyně SOFA, Lenka Felcmanová. 

0rganizace SOFA ve spolupráci s klíčovými ministerstvy a renomovanými odborníky vytvořila a v praxi ověřila nástroje podporující včasnou identifikaci ohrožených dětí. Jedním z nich je praktický návod na včasné odhalení ohrožených dětí, takzvaná Karta KID („Kooperace, Identifikace,
Důvěra“), která je v současné době ve spolupráci s ministerstvy šířena mezi pedagogy, sociální pracovníky, zdravotníky i pracovníky policie. 

V neposlední řadě jsou součástí projektu Signály také metodické příručky ke kartě KID nebo praktický e-learning určený odborníkům, kteří pracují s dětmi. Je dostupný zdarma na webu www.kartakid.cz. Organizace SOFA dále pravidelně pořádá semináře či workshopy na téma včasné identifikace a podpory ohrožených dětí. S podporou UNICEF a na základě získaných zkušeností nyní organizace SOFA tento model zavádí v dalších dvou krajích. Cílem je rozšíření projektu na celostátní úroveň jako součást reformy systému ochrany dětí.

Zdroj: Society for All, z. s.