UNICEF a SOFA spojily síly pro ohrožené děti

Vydáno: 4 minuty čtení

Včasná a snadno dostupná pomoc pro ohrožené děti a jejich rodiny je cílem projektu Signály, na kterém bude s nevládní organizací Society for All (SOFA) nově spolupracovat UNICEF. Projekt vytváří systém posílené mezioborové spolupráce škol, zdravotnických a sociálních služeb, policistů nebo hasičů v podpoře ohrožených dětí. SOFA projekt Signály za finanční podpory Nadace České spořitelny spustila v roce 2020 na Mostecku. Díky partnerství s UNICEF se teď za účelem podpory zranitelných dětí, včetně dětí zUkrajiny, rozšíří do Litvínova, Chomutova a výhledově i dalších měst ve Středočeském a Jihomoravském kraji. 

“Negativní zkušenosti prožité v dětství zásadně ovlivňují psychické i fyzické zdraví člověka v průběhu celého života. Proto je velmi důležité ohrožené děti rozpoznat co nejdříve a situaci začít řešit. To se ne vždy děje, přestože jsou tyto děti denně v kontaktu s dospělými, kteří by jim mohli pomoct. Dosud ale chyběla jasná shoda na tom, kdo a kdy může zasáhnout,” vysvětluje předsedkyně SOFA Lenka Felcmanová. 

Odborníci pracující s dětmi a pro děti absolvují v rámci projektu Signály komplexní sérii školení, která jim pomůže rozšířit znalosti a dovednosti ve včasné identifikaci ohrožení dětí, práci s traumatizovanými dětmi a mezioborové spolupráci. Tato školení jsou doplněna vytvořením mezioborové platformy, v níž se pravidelně setkávají a koordinují svou spolupráci. 

Praktickou pomůckou, která se osvědčila při pilotáži na Mostecku, je Karta KID se znaky ohroženého dítěte přehledně shrnutými do tří oblastí. Karta vznikla ve spolupráci čtyř ministerstev a obsahuje také správný postup při podezření na špatné zacházení s dítětem nebo důležité kontakty.  Dalším podpůrným materiálem je e-learning “Jak identifikovat ohrožené dítě”, kterým provází herec Marek Němec.

Do pilotáže, kterou podporuje Nadace České spořitelny, se na Mostecku zapojilo 35 organizací. Jsou mezi nimi školy a školky, nízkoprahové kluby, kojenecký ústav a dětská oddělení nemocnic i úřad práce nebo městská a státní policie. Celkem jde více než 400 profesionálů z různých oborů.  

„Jsme moc rádi, že naše nadace mohla stát u zrodu koordinované pomoci dětem a jejich rodinám. Z dat vyplývá, že klíčovým faktorem pro úspěch ve škole je období předškolní a rané školní docházky. Projekt Signály míří na včasné řešení překážek školního úspěchu a pomáhá rozvíjet kompetence nejen dětí, ale i dospělých. Navíc propojuje resorty a ukazuje, že ze spolupráce vznikají věci se skutečným dopadem,“ říká Dana Brandenburg, předsedkyně Správní rady Nadace České spořitelny. 

Cílem nově započaté spolupráce mezi UNICEF a SOFA je model nadále zdokonalovat a rozšířit z Mostecka do dalších regionů a poskytnout podporu pro efektivnější mezioborovou spolupráci odborníků, kteří mohou pomoct ohroženým dětem a jejich rodinám. Často to jsou učitelé, zdravotnický personál nebo pracovníci a pracovnice sociálních služeb, ale ne nutně jen tyto profese.  

UNICEF vnáší do projektu zaměření na uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny, kterých je v České republice aktuálně 340 tisíc a 28 procent z nich jsou děti. Vzniknou proto také upravené verze karty KID na pomoc ukrajinským dětem v češtině a v ukrajinštině. Při tvorbě se počítá se zapojením a podporou dobrovolníků i profesionálů, kteří jsou s ukrajinskými uprchlíky v kontaktu.   

"Poskytování psychosociální podpory dětem traumatizovaným válkou a nuceným vysídlením skrze posilování a rozšiřování existujících služeb, je základem programu UNICEF na podporu uprchlíků v České republice. Navazujeme na úspěšný pilotní projekt SOFA a rozšiřujeme ho v dalších regionech. Společně pracujeme na identifikaci zranitelných a ohrožených dětí, a včasném poskytování koordinované podpory ve všech oblastech včetně vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb," uvedla Yulia Oleinik, vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v České republice. 

“Posláním SOFA je pomáhat všem ohroženým dětem. Aktuální situace nás vede ktomu, že ktěm českým přidáváme také děti ukrajinské. Rozšíření projektu Signály však není dočasné řešení pro mimořádnou dobu. Pokračujeme v budování systému, který se již osvědčil a věříme, že do budoucna bude fungovat vcelé České republice,“ doplnila Lenka Felcmanová.  

Zdroj: Tisková zpráva Society for All (SOFA)