Swiss Talent Forum 2015 – Růst společnosti: Kam vede tato cesta?

Vydáno: 2 minuty čtení

V kongresovém hotelu „Seepark“ ve švýcarském Thunu se ve dnech 30. ledna až 2. února 2015 uskuteční již 4. ročník přednášek, diskuzí a workshopů Swiss Talent Forum (STF). Pořadatelem akce je švýcarská nadace na podporu mladých přírodovědců, která má své sídlo v Bernu (Sweizer Jugend Forscht; www.sfj.ch).

Tématem letošního ročníku STF je „Smart Growth & Consumption“. Zúčastní se ho 70 studentů, kteří se setkají s odborníky z akademické sféry, z ekonomického a veřejného života. Během čtyř dnů budou mladí lidé diskutovat o růstové strategii společnosti, rozvíjet alternativní vize k současným modelům růstu ekonomiky a společnosti a hledat nápady a řešení pro trvale udržitelný rozvoj. Studenti jsou rozděleni do 10 skupin, které se zúčastňují diskuzí, poslední den je věnován workshopu – prezentacím studentských, týmových prací.

Českou republiku budou na STF reprezentovat dva studenti, účastníci celostátní přehlídky prací Středoškolská odborná činnost, která se konala v loňském roce v Plzni a jejímž organizátorem je Talentcentrum Národního institutu pro další vzdělávání. Martin Vondrák ze Slovanského gymnázia v Olomouci, který soutěžil v oboru Matematika a statistika, a Ondřej Theiner absolvent Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, soutěžící v oboru fyzika.

Švýcarská nadace mladých přírodovědců byla založena v 70. letech minulého století švýcarským biologem, filozofem, antropologem, vrcholným představitelem tzv. německé autonomistické školy v biologii Adolfem Portmannem. Působil jako pedagog, později rektor Basilejské univerzity a věnoval se také osvětové činnosti. V roce 1967 ve věku 70 let se stal prezidentem prvního ročníku Národní soutěže švýcarské mládeže SFJ, v roce 1970 založil stejnojmennou nadaci, která se stala společensky uznanou vnitrostátní platformou pro rozvoj mládeže v přírodních a technických vědách.