Soutěž Lidé a roboti při práci

Vydáno: 3 minuty čtení

Dne 8. ledna 2024 startuje výtvarná soutěž Lidé a roboti při práci pro žáky základních škol, nižších stupňů víceletých gymnázií a děti z dětských domovů ve věku 6–16 let.

V pořadí již několikátou soutěž zaměřenou na specifické téma zdraví či bezpečnosti znovu pořádá Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i. Záštitu nad soutěží již tradičně převzalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, které je zároveň jejím spoluorganizátorem. Zadání soutěže Lidé a roboti při práci vychází z cíle kampaně Evropské agentury pro BOZP na období 2023–2025 s názvem Bezpečná a zdravá práce v digitálním věku.

Cílem soutěže je seznámit nejmladší generaci s problematikou digitalizace v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), zvýšit povědomí o výhodách a rizicích spojených s digitálními technologiemi a poučit ji o rizicích, která představují pro zdraví dětí i dospělých. Důležité je zapojit mladé lidi teoreticky i prakticky do celospolečenského úsilí předcházet významným ekonomickým škodám, které mohou v případě nevhodného zavádění digitalizace na pracovišti vzniknout.

Digitalizace nabízí potenciál pro inovativní a dynamický rozvoj na pracovišti, ale představuje také nové problémy. Zaváděním nových technologií se mění i nebezpečí a rizika, kterým jsou zaměstnanci při práci vystaveni, a zaměstnavatelé na to musí být v předstihu připraveni. Je zapotřebí využít potenciálu těchto technologií a zároveň ochránit zaměstnance před novými nebo měnícími se riziky, které tyto technologie s sebou přinášejí. Většina diskuzí o digitalizaci zmiňuje kvantitu pracovních míst, a nikoli jejich kvalitu, která ale musí být do těchto diskuzí zahrnuta také. Zde je důležitým aspektem právě BOZP.

Své práce mohou účastníci zasílat organizátorovi do 31. března 2024.

Více informací o soutěži, včetně instruktážních materiálů pro učitele a přihlašovacího formuláře, je možné najít na webové adrese http://skoly.vubp.cz/soutez_lide-a-roboti-pri-praci.php.

Organizátor se těší na originální a nápaditá výtvarná dílka. Ta nejzdařilejší budou oceněna hodnotnými cenami. Ceny si odnesou i školy a školská zařízení, jejichž zaslané práce se umístí na prvním místě v dané věkové kategorii, a rovněž pedagogové, kteří přispěli k úspěchu mladých tvůrců a přihlásili je do soutěže.

Vítězné a další vybrané práce zařadí pořadatel soutěže do připravovaného stolního kalendáře pro rok 2025.

Zdroj: TZ VÚBP