Sledujeme aktuální zprávy: zneužití dotačních programům ministerstva školství

Vydáno: 9 minut čtení

Aktuální situaci se věnují všechny hlavní zpravodajské servery. MŠMT zrušila Národní sportovní konferenci 2017.

MŠMT 5.5. 2017 10:16

MŠMT k zahájení trestního stíhání několika osob

Státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jindřich Fryč přijal dle služebního zákona personální opatření v souvislosti se zahájením trestního stíhání. 

V souvislosti s oznámením Policie ČR o zahájení trestního stíhání byla státní zaměstnankyně Mgr. Simona Kratochvílová, MBA, náměstkyně ministryně pro řízení sekce sportu a mládeže, v souladu se služebním zákonem s účinností od dnešního dne zproštěna výkonu služby. S tímto krokem byla přijata nezbytná organizační opatření k zajištění řádného fungování sekce.

Dále ke dni 9. 5. bude také z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra odvolán Ing. Zdeněk Bříza

MŠMT nadále poskytuje veškerou součinnost orgánům činným v trestním řízení.

Zároveň bylo rozhodnuto o ukončení dohody o pracovní činnosti s Ing. Karlem Březinou.

Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů, dětí a mládeže oznámí MŠMT v úterý.​

Hospodářské noviny 5.5. 2017 6:05

Řízení školy onlinePelta je podezřelý z ovlivňování přidělování dotací. Cítí se nevinen a nemá obavy, říká jeho právník.

  • Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se cítí nevinen.
  • Žalobci pro něj navrhli vazbu kvůli vyšetřování možného zneužití dotací z ministerstva školství na sport. Nešlo podle něj o peníze pro FAČR, ale obecně pro sport.
  • "Klient vypovídal, vyčerpávajícím způsobem odpovídal na všechny otázky, všechno vysvětlil. Nemá co skrývat," řekl Peltův právník Bronislav Šerák.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, pro kterého žalobci navrhli vazbu v souvislosti s vyšetřováním možného zneužití dotací z ministerstva školství na sport, se cítí nevinen. Podle jeho advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že měl navádět další dva obviněné - náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo se tedy podle něj jednat o lobbing.

"Klient byl obviněn ze zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Těchto trestných činů se měl dopustit ve formě návodu, měl ty dva úředníky, zaměstnance ministerstva školství, navádět, jak nakládat s dotacemi. A ti měli na základě požadavků od klienta ovlivňovat proces rozdělení finanční podpory pro sport," řekl Šerák.

Řízení školy onlineNešlo podle něj o peníze pro FAČR, ale obecně pro sport. Pelta je totiž zároveň místopředsedou České unie sportu a působí i v olympijském výboru. "Klient nevyjednával za FAČR, už vůbec ne za sebe, ale jako statutární zástupce svazů, jako představitel sportovních spolků. Měl lobbovat o co největší peníze pro celý sport," doplnil Šerák.

Pelta se podle něj cítí nevinen. "Klient si je absolutně jist, že se ničeho protiprávního nedopustil. Vypovídal, vyčerpávajícím způsobem odpovídal na všechny otázky, všechno vysvětlil. Nemá co skrývat. Necítí se vinen, nemá obavy," řekl Šerák.

Podle informací serveru Seznam.cz se náměstkyně Kratochvílová domlouvala s Peltou na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých. Policie má nahrané jejich hovory.

Podle Šeráka se ale Pelta neobohacoval. "Obvinění se v žádném případě netýká uplácení při rozdělování dotací, že by něco sliboval a podobně. Rozhodně to není o tom, že by se obohacoval," uvedl Šerák.

O návrhu vrchního státního zastupitelství na uvalení vazby rozhodne v pátek dopoledne Obvodní soud pro Prahu 1. Peltova advokáta návrh žalobců překvapil. "Kontaktoval jsem soud, ale zatím přesné důvody návrhu vzetí do vazby nevím," dodal Šerák, který rovněž potvrdil, že obviněna byla i FAČR jako právnická osoba.

Hospodářské noviny 4. 5. 2017 8:59

Řízení školy onlinePolicie vyslýchá šéfa fotbalové asociace Peltu. O vazbě se má rozhodnout odpoledne

  • Policie vyslýchá předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu.
  • Vyslýchán bude v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
  • Vyšetřovatelé ve středu vyslechli podle ČT asi šest osob. O návrhu na uvalení vazby by žalobci měli rozhodnout odpoledne.

Vyšetřovatelé začali ve čtvrtek ráno vyslýchat zadrženého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu. České televizi to řekl jeho advokát Bronislav Šerák. Vyslýchán bude v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Výslech se odehrává v policejní budově v centru Prahy. Pelta byl až do nočních hodin na Strahově, kde policistům předkládal všechny potřebné dokumenty. Ve středu vyšetřovatelé vyslechli podle ČT asi šest osob. Odpoledne by měli žalobci rozhodnout o návrhu na uvalení vazby.

Pelta byl ve středu jedním z nejméně pěti zadržených, policie od rána zasahovala vedle sídla fotbalové asociace i na ministerstvu školství, pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní.

Šerák ve středu novinářům řekl, že šéf FAČR byl zadržen kvůli tomu, aby pomáhal při prohlídkách v prostorách svazu. Informace o obvinění Pelty nepotvrdil.

Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová.

V souvislosti se státními dotacemi byly podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové obviněny tři osoby a jedna firma ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

ČTK 3. 5. 2017 v 18:13

Předseda FAČR Pelta nebyl podle právníka vyslýchán ani obviněn

Řízení školy onlinePředseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta podle svého advokáta Bronislava Šeráka nebyl při dnešní policejní akci v sídle FAČR na Strahově vyslýchán ani obviněn. Zadržen je kvůli tomu, aby pomáhal při prohlídkách v budově asociace, které se podle právního zástupce týkají dotačních programů ministerstva školství vůči FAČR a dalším sportovním svazům. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde dnes rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu. Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchá i bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

"Pan Pelta nebyl vyslýchán, spolupracuje s policií, označuje doklady, které policie hledá," řekl novinářům Šerák. "Nedostali jsme nic," odpověděl na dotaz, zda byl Pelta obviněn.

Policejní akce na Strahově stále pokračuje. "Předpokládáme podle sdělení policie, že prohlídky budou probíhat do nočních, možná ranních hodin. Následně budou probíhat výslechy jednotlivých osob," uvedl Šerák.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku. Podle Aktuálně.cz jsou mezi obviněnými osobami Pelta a Kratochvílová, obviněnou firmou je FAČR. Vyšetřování se má týkat zejména rekonstrukce stadionu Přátelství na Strahově.

Řízení školy online"Fotbalová asociace ČR vychází od rána policii všemi možnými způsoby vstříc a snaží se jí být nápomocna. V tuhle chvíli probíhají prohlídky jednotlivých místností a prostor FAČR, které během dnešního dne ještě probíhat dál budou," uvedl mluvčí FAČR Michal Jurman. "Pan předseda je v budově, probíhá šetření. V tuhle chvíli další informace nemáme," dodal mluvčí. Důvod Peltova zadržení neuvedl, médiím ho má v nejbližší době sdělit předsedův právník.

Dvaapadesátiletý Pelta je předsedou FAČR od roku 2011. Funkci by měl obhajovat na valné hromadě 2. června v Praze.

Policie kromě sídla FAČR na Strahově zasahovala také na MŠMT v pražské Karmelitské ulici a na stadionu fotbalového klubu v Jablonci, který spoluvlastní právě Pelta.

"V tuto chvíli mohu potvrdit, že několik osob ze sekce sportu včetně paní náměstkyně (Kratochvílové) podává informace Policii České republiky v této věci," řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová. Dodala, že se zásah týká sportovních dotací, souvislost s razií na Strahově ale nepotvrdila.

Server seznam.cz uvedl, že policie kromě Pelty zadržela také další výraznou postavu českého sportu Janstu. Oba spolu dlouhodobě spolupracují ve snaze získávat peníze pro český sport. ČUS a FAČR vzájemně obchodovaly při směně majetku na Strahově, kde se uskutečnila rekonstrukce stadionu Přátelství. Ten má být hlavním bodem vyšetřování. Na rekonstrukci za zhruba 81 milionů korun se finančně podílelo ministerstvo školství a také magistrát Prahy. Ministerstvo mělo investovat prostřednictvím dotací 50 milionů, Praha 10 milionů.

Policie zasahovala i na magistrátu, kde zadržela zastupitele Karla Březinu (ČSSD) a ředitelku odboru sportu Soňu Fáberovou. Březina se jako poradce ministryně školství Kateřiny Valachové pro regiony a sport na rekonstrukci podílel, zároveň je místopředsedou Středočeského fotbalového svazu.

Zdroj