Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Vydáno: 1 minuta čtení

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství po dalším bezvýchodném jednání s představiteli Vlády ČR o valorizaci k zachování kupní síly platů zaměstnanců ve veřejné sféře rozhodl, vyhlásit dnem 9. 6. 2022 neomezenou stávkovou pohotovost. 

Na vážnost situace, zejména v odměňování nepedagogických pracovníků upozorňuje ČMOS PŠ dlouhodobě, naše stanovisko, ve kterém požadujeme podmínky pro zachování kvalitní výuky v ČR, zvýšení platů nepedagogů od 1. 7. 2022  minimálně o 10 % a kompenzaci inflace pro zaměstnance školství, podpořil koncem dubna sjezd ČMKOS.

Ze strany MŠMT ČR jsme ujišťováni, že vnímá naléhavost řešení  platů nepedagogů a připravuje v tomto smyslu návrhy, ale konečné rozhodnutí má vláda, která doposud nepřišla s žádným konkrétním východiskem a rozhodnutí oddaluje. Toto jsou hlavní důvody vyhlášené stávkové pohotovosti, kterou ukončíme dnem dohody o valorizaci platů ve školství.

V obdobné situaci – stávkové pohotovosti – se nacházejí i naši slovenští kolegové, se kterými jsme vzájemně solidární. 15. června 2022 se v Bratislavě uskuteční velká demonstrace zaměstnanců školství  organizovaná Odborovým svazem školství a vědy SR, důvodem je veká nespokojenost s přetrvávajícím nedostatečným financováním vzdělávání a výchovy. 

 

Zdroj: ČMOS, tisková zpráva ze dne 8. 6. 2022