Přihlaste své učitelky a učitele do Zlatého Ámose!

Vydáno: 2 minuty čtení

Od středy 5. října 2022 mohou žáci základních a středních škol posílat nominace svých oblíbených pedagogů do 30. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos. Pravidla, jak učitelku nebo učitele přihlásit, jsou od prvního ročníku stejná. Do přihlášky, jejíž formulář je zveřejněn na www.zlatyamos.cz, je potřeba napsat stručnou charakteristiku navrhovaného učitele, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit podpisy sta osob, které s přihláškou souhlasí. Souhlas by měl podepsat i navržený učitel nebo navržená učitelka. Na vyplnění přihlášky je čas do 31. prosince 2022.

A co bude následovat? „Všechny správně vyplněné přihlášky postupují do regionálních kol. V nich musí žáci porotě vysvětlit důvody, proč je jejich pedagog nejoblíbenějším. A musí to udělat nějakým zajímavým, neobvyklým a poutavým způsobem“, odpovídá na otázku zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal.

Vítězové regionálních kol postupují do semifinále a šest pedagogů pak postupuje do finále, které je naplánováno na 24. března 2023. Ve veřejném finále dospělá porota z finalistů vybere Zlatého Ámose, dětská porota Dětského Ámose a hlasováním na webu ČT :D bude vybrán Ámos sympaťák.

Už tradičně budou své Ámose vybírat také partneři ankety.

I když pravidla jsou už 30 let stejná, každý rok organizátoři připraví nějaké, třeba jen drobné, vylepšení. “Na jubilejní 30. ročník jsme připravili několik novinek, například seriál Minutový učitel. Jsou to videa, ve kterých finalisté z minulých ročníků za minutu vysvětlí nebo ukážou něco zajímavého z předmětů, které vyučují. S nositeli titulu Zlatý Ámos zase chystáme podcasty, ve kterých budou vysvětlovat své formy a metody učení,” říká zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal. Všechny informace a odkazy na videa a podcasty najdete na www.zlatyamos.cz.

Pátý říjnový den je zároveň od roku 1994 Světovým dnem učitelů. „Tak nezapomeňte svým učitelkám a učitelům pogratulovat,“ připomíná ředitel Zlatého Ámose a školský ombudsman Ladislav Hrzal.