Přihlaste své třídy do Pěšky do školy!

Vydáno: 2 minuty čtení

Výzva pro učitele a ředitele škol 

306 škol a týmů a přes 72 000 dětí. To jsou výsledky loňské akce Pěšky do školy. Ta meziročně ztrojnásobila počet dětí, které se do výzvy aktivní mobility organizace Pěšky městem zapojily. Celorepubliková výzva konaná v rámci Evropského týdne mobility (16. – 22. 9. 2023) má za cíl aktivaci dětí k pravidelnému pohybu i zvýšení dopravní bezpečnosti v okolích škol.

Výzva žáky nabádá k pravidelnosti docházky, oproti jiným akcím tedy nezdůrazňuje celkový počet kilometrů nachozených v daném týdnu, ale dlouhodobou změnu životního stylu. Výzva je i letos otevřena jak pro základní, tak i pro mateřské a střední školy.

Účastníci výzvy mohou do školy vyrazit pěšky, na koloběžce nebo na kole. Pokud bydlí dál od školy, mohou přijet autobusem či tramvají a zbytek cesty dojít. V případě automobilové dopravy je žádoucí zaparkovat v desetiminutové dochozí vzdálenosti od školy, nikoliv až přímo u ní, kde se při začátku a konci výuky tvoří dopravní zácpy.

Pěšky do školyProjekt cílí na školáky ze všech krajů a regionů České republiky. V počtu zapojených škol vloni dominoval Moravskoslezský kraj (55 zapojených škol). Až za ním se umístila Praha (39 zapojených škol) a Jihomoravský kraj (39 zapojených škol).

Evidenci od letoška usnadní nová mobilní webová aplikace Pěšky do školy.

Registrace na peskymestem.cz/projekt/pesky-do-skoly

 

Zdroj: Výzva k registraci Pěšky městem, z. s