Premiér Fiala: Na nový školní rok jsme dobře připraveni

Vydáno: 2 minuty čtení

Premiér Petr Fiala dnes navštívil Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby s ministrem Vladimírem Balašem zhodnotil dosavadní působení současné vlády v oblasti školství a plnění jejího programového prohlášení.  Politici se shodli na tom, že prioritou zůstává zvýšení kvality práce pedagogických pracovníků, zajištění dostatku moderních škol a práce na revizích rámcových vzdělávacích programů.

Ke zkvalitnění práce pedagogů patří podle premiéra Fialy kromě zvýšení prestiže jejich práce také adekvátní finanční ohodnocení: „Chceme, aby učitelé měli minimálně 130 % průměrné mzdy, což obsahuje námi připravená novela zákona,“ uvedl premiér.

V souvislosti s rostoucí populací českých dětí je třeba podle Petra Fialy zajistit dostatek míst ve školách. Cílem současné vlády je do roku 2028 vytvořit nová místa pro cca deset tisíc žáků.

Velkou část rozhovoru dnes premiér a ministr školství věnovali tématu úpravy rámcových vzdělávacích programů. „Tato revize by měla směřovat k tomu, že se děti v našich školách budou více věnovat rozvíjení kritického myšlení, chápaní světa v souvislostech, budou posíleny různé typy gramotností. Důležité je, aby se naše děti dozvídaly méně dat a faktických informací, ale více se s nimi učily pracovat. Chceme, aby pilotní vzdělávání podle nových RVP mohlo začít už od školního roku 2024/2025,“ prohlásil Petr Fiala.

K otázce přijímání žáků – uprchlíků z Ukrajiny, uvedl premiér, že celý proces probíhá bezproblémově, školy i MŠMT se na začátek nového školního roku dobře připravily, a od 1. září tak může začít plnohodnotná výuka pro české i ukrajinské děti a studenty.

Směrem k ministru školství premiér Fiala ocenil, jak rychle se Vladimír Balaš stihnul od konce června, kdy nastoupil do funkce, seznámit s celou agendou MŠMT, a to v nestandardní, velmi těžké situaci.

Sám ministr Balaš poděkoval jak premiérovi, tak svému týmu a školským odborníkům a organizacím za spolupráci. Ministr vyzdvihl jako jeden ze zásadních bodů koncepčního rozvoje školství revizi rámcových vzdělávacích programů. „Revize sama o sobě ale nestačí, musí být provázána se systémem vzdělávání učitelů,“ uvedl. Hlavním cílem je podle ministra Balaše připravit naše studenty a žáky na výzvy tohoto století a vytvořit systém, který umožní reagovat na tyto výzvy tak, aby Česká republika byla konkurenceschopná a mohla se postavit bok po boku nejrozvinutějším zemím.

Zdroj: https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/premier-fiala-na-novy-skolni-rok-jsme-dobre-pripraveni