Premier a ministryně jednali o aktuální situaci ve fotbalu

Vydáno: 3 minuty čtení

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se sešli s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou, aby diskutovali současné problémy fotbalu a výhledy  jeho podpory a efektivity ze strany státu. Na tomto jednání ocenili zacílení finančních prostředků ze strany MŠMT, zjednodušení a transparentnost dotačních titulů, možnost participace na připravované legislativě, která se dotýká sportu. Premiér se zajímal také o causu opilých rozhodčích a střet zájmu fotbalových funkcionářů.

Zásadním  tématem jednání byla podpora sportu a zejména fotbalu z rozpočtu MŠMT.

„Podpora sportu je jednou z důležitých vládních priorit, kterou naplňujeme konkrétními kroky. Konkrétně rozvoj fotbalu byl z rozpočtu MŠMT v loňském roce velmi silně podporován, více než 17 milionů korun šlo na českou reprezentaci, téměř 60 milionů korun pro sportovně talentovanou mládež, 260 milionů korun na rekonstrukci stadionů, které jsou v majetku měst, obcí a sportovních spolků a téměř 300 milionů korun na český fotbal. Letos míří z rozpočtu MŠMT na rozvoj fotbalu dalších téměř 270 milionů korun. 

Na podporu sportu půjde letos celkem 3,7 miliardy korun. Ve zvyšování rozpočtu na sport chceme pokračovat i v dalších letech, konkrétně v roce 2017 by to mohlo být až šest miliard korun. Tyto peníze půjdou také například na výstavbu a modernizaci sportovišť,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.  

„Jednou z priorit MŠMT je princip Fair-play, a proto nás nemůže nechat v klidu kauza opilých rozhodčích nebo střet zájmů funkcionářů, anebo vytváření korupčního prostředí v českém fotbalu. Proto velmi vítám rozhodnutí komise rozhodčích, která odebrala opilým rozhodčím licenci a vyřadila je z účinkování na fotbalových stadionech,“ uvedla ministryně Valachová.

V tomto směru ministryně zmínila  význam zřízené Národní rady pro sport, která se nedávno taky těmto tématům věnovala a konkrétním doporučením se bude věnovat na svém srpnovém zasedání.

Všichni účastníci schůzky se shodli na tom, že do boje za čistotu českého sportu se musí postavit zástupci sportovních organizací, Asociace kurzových sázek, loterijních a sázkových společností a státní správy.

Jak uvedla ministryně Valachová: “MŠMT a Národní rada pro sport se bude zabývat dalšími prioritami směrem k financování sportu, především dětí a mládeže. Velmi nám záleží na transparentnosti a na vytvoření prostředí, které nepřipustí sebemenší korupci.“

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta ocenil fakt, že současná vláda vnímá rozvoj oblasti sportu jako jednu ze svých priorit.

“Jsem velmi rád, že vláda vnímá podporu sportu a fotbalu jako jednu ze svých priorit a činí legislativní kroky k jeho silnější a systémovější podpoře. V případě fotbalu směřuje současná podpora ze strany státu do rozvoje mládežnických týmů, do investic a zajišťuje odpovídající podmínky pro reprezentaci.  Fotbalová asociace má 21 reprezentačních týmů, vrcholem je samozřejmě mužský A - tým, který momentálně finišuje s přípravou na EURO 2016, kam postoupil jako vítěz těžké kvalifikační skupiny“, uvádí Miroslav Pelta.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/premier-a-ministryne-jednali-o-aktualni-situaci-ve-fotbalu