Pražští symfonikové se vydají s dětmi za teplem na jih v pořadu Orchestr na dotek

Vydáno: 2 minuty čtení

Pražští symfonikové se v sobotu 25. listopadu přenesou i s celou Smetanovou síní plnou dětí a rodičů do teplých krajin. Tématem cyklu dopoledních rodinných koncertů Orchestr na dotek jsou totiž letos výlety za hudbou na všechny světové strany. První koncert se věnoval severské hudbě a nyní přichází na řadu jih. Průvodci na této hudební pouti dětem budou herci Marek Němec, Johana Schmidtmajerová a dirigent Jan Kučera. Po skončení programu si malí diváci mohou přijít vyzkoušet přímo na pódium Smetanovy síně, jaké je to být třeba harfistkou nebo pozounistou v orchestru.

„V listopadovém programu budeme cestovat na jih. Ale my necestujeme pouze na mapě, my hledáme v hudbě všechna témata, která se pojí s jihem, létem, teplem; tedy třeba vášeň, prudkost, lásku a mnohá další.“ prozradil Marek Němec. Z hudby se návštěvníci mohou těšit například na ukázky z Bizetovy opery Carmen, či opery Lazebník sevillský Giacchina Rossiniho, ale také na Gershwinovu slavnou skladbu Summertime či na hudbu Johna Barryho k filmu Vzpomínky na Afriku. Programu koncertu se účastní také děti z Hudebního klubu Fík a studenti Konzervatoře Taneční centrum Praha, kteří budou tančit v uličce mezi diváky, aby si je děti mohly prohlédnout zblízka.

Marek Němec koncert moderuje v roli Pana Tympána společně s Johanou Schmidtmajerovou, která vystupuje jako Karolína Okarína. „Můj vztah ke klasické hudbě je aktivní, velmi ji obdivuji. Už jako dítě jsem při hudbě kontemploval, i když jsem ještě nevěděl, co to je. Také jsem hrál sedm let na housle a byl to hrozný dril. Od té doby vím, že muzikanti jsou velmi pracovití lidé a cením si jejich úžasné souhry v orchestru.“ Dětští diváci mohou Marka Němce znát ze Studia Kamarád či rodinného pořadu Tam Tam na ČT Déčko. „Orchestru na dotek jsem byl několikrát účasten jako divák se svými dětmi a hrozně se mi to líbilo. Učarovala mi ta neuvěřitelná laskavost hudebníků, svěřit dětem do rukou své nástroje. Tehdy jsem měl takové zbožné přání, abych se do toho mohl zapojit i herecky. A ono se to stalo.“

Koncert začíná už v 11 hodin dopoledne a je vhodný pro rodiny s dětmi od 5 let.

Vstupenky

https://www.fok.cz/cs/jih

Zdroj: fok.cz