Právnické a ekonomické fakulty čelí poklesu zájmu, medicína zažívá boom

Vydáno: 3 minuty čtení

Za posledních 18 let se v Česku výrazně změnily preference zájemců o vysokoškolské vzdělání. V porovnání s lety 2001 a 2010 zaznamenaly letos největší pokles ekonomické a právnické fakulty. Zájem o lékařské a zdravotnické obory naopak raketově roste a lékařské fakulty jsou v roce 2019 podle počtu přihlášek těmi nejžádanějšími. Ukázala to analýza vzdělávací společnosti Tutor vycházející ze zdrojů od MŠMT a jednotlivých fakult.

„V těchto dnech vrcholí na řadě vysokých škol v Česku přijímací řízení. Drtivá většina z nich – kromě lékařských fakult – se musí vyrovnávat s dlouhodobým poklesem zájmu způsobeným hlavně kombinací slabších populačních ročníků maturantů a stále přibývajícího počtu fakult či škol včetně těch soukromých. U některých oborů je ale pokles razantnější, než by odpovídalo vlivu pouze těchto faktorů,“ komentovala závěry analýzy Miluše Vondráková, akademická ředitelka společnosti Tutor zabývající se mimo jiné přípravnými kurzy k přijímacímu řízení na vysoké školy.

Nejhorší situace je na ekonomických oborech, kde počet přihlášek spadl od roku 2010 o více než polovinu, i když počet maturantů za stejnou dobu poklesl zhruba jen o třetinu. O padesát procent se od té doby snížil zájem i o právnické fakulty, byť dvě ze čtyř českých právnických fakult letos oproti loňsku hlásí drobný nárůst. Velmi výrazný pokles zájmu postihl také soukromé vysoké školy jako celek.

Řízení školy online

Citelné snížení zájmu zažily v tomto období i technické obory, zhruba se však kryje s poklesem populačního ročníku maturantů. Relativně dobře se v rámci celkového poklesu drží pedagogické fakulty. Filozofické fakulty zažívaly boom kolem roku 2010. Od té doby sice čelí více než čtyřicetiprocentnímu poklesu zájmu, stále však patří k celkově nejžádanějším. Lékařským fakultám k postu šampiona roku 2019 mimo jiné pomohlo zavedení řady nelékařských zdravotnických oborů, zájem však roste i o obor všeobecné lékařství. Medicínu maturanti zjevně hodnotí jako perspektivní obor.

Podobný obrázek nabízí i žebříček tří nejžádanějších fakult na Univerzitě Karlově, Masarykově univerzitě a Univerzitě Palackého. U všech je to lékařská, filozofická a pedagogická fakulta, jen pořadí si na jednotlivých univerzitách prohazují.

Nejpopulárnější českou univerzitou dle počtu přihlášek nadále zůstává Univerzita Karlova následovaná Masarykovou univerzitou v Brně a Univerzitou Palackého v Olomouci. Pohled na některé oblíbené obory ale prozrazuje, že nejstarší české vysoké učení se bude mít do budoucna hodně co ohánět, aby si své prvenství udrželo. Například o brněnská práva je již nyní větší zájem než o ta pražská, totéž platí u brněnské Filozofické či Pedagogické fakulty. Praha si pak udržuje dominanci v lékařských a zdravotnických oborech. A rovněž v oborech ekonomických – pražská VŠE i Fakulta provozně ekonomická České zemědělské univerzity v počtu přihlášek výrazně vedou nad svými moravskými konkurentkami.

A jaké jsou v rámci jednotlivých vysokých škol a fakult nejžádanější obory? Na ČVUT dle počtu přihlášek vítězí Informatika a Stavební inženýrství. Na VŠE pak Podniková ekonomika a management a Aplikovaná informatika. Na Univerzitě Karlově nepřekvapí první místo Všeobecného lékařství, na dalších místech figuruje Právo a právní věda, Studium humanitní vzdělanosti, Komunikační studia a Psychologie. Na Masarykově univerzitě to vypadá podobně, jen se do první pětky ještě vklínilo Zubní lékařství a Podniková ekonomika a management, v Olomouci tam pak ještě najdeme obor Tělesná výchova a sport.

Řízení školy online

Zdroj: Tisková zpráva Tutor, s. r. o.