Pozvánka na vernisáž výstavy a vyhlášení vítězů studentské komiksové soutěže Bohouš a Dáša mění svět

Vydáno: 2 minuty čtení

Problém šikany, mezinárodní konflikty nebo šetrná spotřeba - to je jen několik z řady témat, které žáci základních a středních škol zpracovali v komiksech zaslaných do soutěže Bohouš a Dáša mění svět. Komiksovou soutěž pro studenty základních a středních škol pořádal už posedmé vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni. Tématem letošního ročníku bylo Soutěž nebo spolupráce?. Vernisáž výstavy nejlepších studentských komiksů ze soutěže, na níž budou slavnostně vyhlášeni vítězové, proběhne 15. listopadu od 13 hodin v Galerii ve věži Novoměstské radnice na Praze 2. Ceny vítězům předá člen poroty, ilustrátor a kreslíř komiksů Karel Jerie.

Řízení školy online„Studenti ve svých příbězích ztvárnili, jak mohou spolupracovat jednotlivci, školní třídy či komunity. Setkat se v nich můžeme také s hrdiny a hrdinkami ze světa zvířat. Některé komiksy nás zavedou do kouzelných světů: například do království barev, které stojí před zvolením nové panovnice či panovníka či do Země Čtverců a Trojúhelníků, kde se rozpoutal konflikt mezi jedním a druhým klanem,“ říká Kateřina Sequensová, koordinátorka komiksové soutěže ze vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni.

Na vernisáži budou vyhlášeny vítězné komiksy ve třech kategoriích – 1. a 2. stupeň základních škol a střední školy. V porotě soutěže jsou ilustrátor a kreslíř komiksů Karel Jerie, autorka dětských knih a scénáristka komiksů Klára Smolíková, pedagožka na Mensa gymnáziu Marie Veverová a Petra Skalická ze vzdělávacího programu Varianty Člověka v tísni. Vyhlášení vítězů proběhne 15. listopadu ve 13 hodin, od 14 do 16 hodin se bude konat komiksový workshop pro studenty pod vedením ilustrátorky Toy Box. Vernisáž bude moderovat slamerka Bio Masha.

Do 13. listopadu probíhá hlasování o ceně veřejnosti zde.

Do soutěže bylo letos přihlášeno 309 komiksů, 47 od žáků prvního stupně, 209 od žáků druhého stupně základních škol a 53 od studentů středních škol. Celkem se zapojilo 565 žáků a studentů a 60 učitelů z 58 škol.

Výstava nejzdařilejších komiksů ze studentské soutěže bude otevřena do 30. listopadu v Galerii ve věži na Novoměstské radnici (Karlovo náměstí 1/23, Praha 2). Další informace o výstavě najdete zde.

Zdroj: Tisková zpráva Vzdělávacího programu Varianty spol. Člověk v tísni