Pozvánka na diskuzi: Je maturita úspěchem žáka, nebo rodičů?

Vydáno: 2 minuty čtení

Srdečně Vás zveme na diskuzi, která se bude konat při příležitosti oslavy 15 let vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni.

Varianty dlouhodobě podporují školy v tom, aby vychovávaly otevřené, tolerantní a aktivní občany schopné kriticky vyhodnocovat informace a ovlivňovat dění kolem sebe. Jedním z témat, která si podle nás zasluhují pozornost, je vysoká selektivnost českého vzdělávacího systému a fakt, že úspěch žáka závisí z velké míry na jeho rodinném zázemí a vzdělání rodičů. Domníváme se, že to není fér vůči dětem vyrůstajícím v prostředí, které jim není schopné dostatečnou podporu zajistit.

A právě proto jsme zvolili jako téma diskuse: Je maturita úspěchem žáka nebo rodičů?

Chtěli bychom společně s hosty v panelu i v publiku přemýšlet o tom, do jaké míry skutečně platí rodinné prostředí za vstupenku na střední školu a jak konkrétně lze podpořit důvěru a kompetence všech dětí k jejímu úspěšnému absolvování.

Diskuse se bude konat od 17:00 do 19:00 dne 9. prosince 2016 v prostoru DUP36, Charvátova 36, Praha 1, http://www.dup36.cz.

Účast na diskusi již potvrdil bývalý ředitel berlínské školy Georg Krapp, který deset let vedl výběrové německo-české gymnázium v Praze. Po návratu do Berlína nastoupil jako ředitel do školy Albert Sweitzer Gymnazium (http://www.die-schweitzer.de/home), kde se mu podařilo realizovat úspěšný program Alltagsschule a zvrátit nepříznivé výsledky studentů školy v převážně přistěhovalecké čtvrti. Rozhovor s G. Krappem si můžete přečíst na respekt.cz zde.  

Dalšími hosty budou:

Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK

Jitka Kmentová, ředitelka Gymnázia Praha 5, Na Zatlance 11

Ivo Helebrand, ředitel mezinárodního gymnázia 1st International School of Ostrava 

Debatou vás provede novinářka a analytička Zuzana Lizcová.

Těšíme se na Vás!