Používáte uvozovky (““) při vyhledávání? Vyplatí se je vyzkoušet!

Vydáno: 3 minuty čtení

Podívejte se na přehled operátorů, které můžete v aplikaci Řízení školy použít.

Proč vám tzv. operátor pomůže?

Odpověď je opravdu jednoduchá. Rychle a jednoduše získáte přesnější výsledky vyhledávání.

Když například zadáte do vyhledávače na webu Řízení školy pojem školní družina, na prvních pozicích výsledků vyhledávání se objeví přesně hledaný pojem. Výsledky se totiž automaticky seřadí podle relevance. Pokud toto nastavení ale změníte např. na chronologické řazení, může se stát, že najednou vám web nabídne všechny články, které obsahují slova „školní“, „školné“, „druh“, „druhého“ apod. A přesně k tomu slouží naše operátory. Díky nim výsledky vyhledávání zůstanou stále relevantní.

Jaké operátory mohu používat?

Webová aplikace Řízení školy nabízí k využití následující typy operátorů:

Uvozovky  (““) –  vyhledání přesné fráze             

  • Pokud si chcete vyhledat všechny články např. o přijímacím řízení, můžete zpřesnit vyhledávání napsáním: "přijímací řízení". Bez použití uvozovek by vyhledávač nabídl všechny články obsahující slovo přijímací i slovo řízení. S uvozovkami vám zobrazí jen články, kde se vyskytují obě slova vedle sebe.

Plus (+) – vyhledání článků, které obsahují dané slovo

  • Pokud do vyhledávače zadáte: "přijímací řízení" + podmínky, získáte všechny články, které obsahují výraz přijímací řízení a zároveň přímo obsahují slovo podmínky.

Pomlčka (–) – vyhledání článku, který neobsahuje dané slovo

  • Pokud do vyhledávače zadáte: "přijímací řízení" – zkouška, získáte všechny články, které obsahují výraz přijímací řízení a zároveň vůbec neobsahují slovo zkouška.

Svislá čára nebo-li Svislítko (|) – vyhledání alespoň jednoho ze slov oddělených svislítkem

  • Pokud potřebujete vyhledat články obsahující slovo maturitní nebo závěrečná, můžete využít operátor svislé čáry: maturitní | závěrečná.

Použít můžete i kombinace výše zmíněných příkladů.

Pár tipů pro inspiraci

Vaši kolegové při vyhledávání nejčastěji využívají uvozovky pro přesné vyhledání výrazu ve spojení s operátorem plus pro podrobnější zadání: "správní řízení" + mateřská. Toto zadání vyhledá všechny články obsahující správní řízení a které se zároveň vztahují k mateřské škole. Ano, možná dohledáte i mateřskou dovolenou:-) Pokud bychom si chtěli být jistí, že se výsledky nebudou týkat maminek na mateřské dovolené, můžeme ještě přidat operátor minus ("správní řízení" + mateřská – dovolená).

V případě, že potřebujete najít články obsahující slova maturitní nebo závěrečná, ale aby zároveň neobsahovaly slovo student, můžete použít: maturitní | závěrečná – student.

Potřebujete najít více výrazů, ale v přesném znění, které zároveň ještě další výraz vůbec neobsahuje? Můžete zadat kombinaci uvozovek a svislítka: „maturitní práce" |"didaktický test" – zpravodaj. Takto si dohledáte všechny články, které obsahují slovní spojení maturitní práce nebo didaktický test a neobsahují slovo zpravodaj.

Tip pro vás: Výsledky vyhledávání si můžete také v levé části webu filtrovat – podle tématu, podle typu obsahu, podle autora, podle typu školy apod.

Zdroj: Řízení školy