Politik a učitel Vít Rakušan: Branná výchova je minulost, chybí výuka chování v krizi!

Vydáno: 1 minuta čtení

Podle všeobecného mínění pedagogů a bezpečnostních expertů nejsou české školy připraveny na nebezpečné situace, například útok střelce. Vít Rakušan, náměstek politického hnutí Starostové a nezávislí a náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro bezpečnost, s touto teorií souhlasí. O konkrétních řešeních pak pohovořil ve studiu DVTV.cz!

Na školách se často vyučuje bezpečnost podle zastaralých teorií a pouček, uvádí Vít Rakušan v interview pro DVTV. Škola by však měla žáky připravit na život v současných podmínkách, čili hodnotí takovou přípravu jako nedostatečnou. 

„Aktuální hrozby jsou například útoky aktivního střelce. Například německé školy jsou na to připraveny již přes deset let. Nemám žádnou informaci, že by hrozilo akutní nebezpečí, ale na západ od nás je to něco, na co se lidé připravují už dlouhá léta,“ uvádí Vít Rakušan. 

Jak však dodává, nemá v úmyslu dělat ze škol pevnosti. Jde jen o to, aby se žáci uměli v situacích, které nelze předvídat, bezpečně chovat. 

Tento krok je rozhodně pozitivní. Krizovým situacím zabránit nelze, přírodu ani faktor lidského selhání zkrátka neovlivníme. Co ale ovlivnit můžeme, je to, jak se budeme k náročným událostem stavět. A být připravený na vše, se rozhodně dlouhodobě vyplatí.
Zdroj