Otevírat ve škole těžké téma konce života s úlevou a porozuměním

Vydáno: 2 minuty čtení

Většina učitelů se shoduje, že závěr života je důležité téma, které by se mělo řešit v rámci výuky. Často ale nevědí, jak začít. Pomoci mohou workshopy, které organizace Cesta domů připravila jak pro pedagogy, tak pro žáky základních i středních škol. Dostupné jsou i metodiky, podle kterých učitel může připravit hodinu třeba o rituálech nebo kondolencích, e-learningový videokurz pro pedagogy nebo publicistický sešit s rozhovory a texty odborníků.

„Těžká témata k životu patří, děti zajímají a otevírat je přináší úlevu,“ shodují se lektorky edukačně-osvětového programu Martina Tesařová a Kateřina Kuklíková. Účastníci odpoledních tříhodinových akreditovaných kurzů pro pedagogy vyzdvihují sdílnou, bezpečnou atmosféru a také řadu dostupných zdrojů, a to i pro případ náhlého úmrtí ve školním kolektivu: „Seminář člověku ukáže, že je moc dobré mít připravený nějaký rámcový plán na tyto smutné životní chvíle. Když situace nastane, dá nám to jistotu, co dělat,“ popisuje jedna z účastnic.  

Dopolední zážitkové kurzy pro školní třídy základních a středních škol si kladou za cíl otevřít téma konce života, nechat žáky vyzkoušet si, jak mohou pomoci, když rodina pečuje o nevyléčitelně nemocného blízkého člověka, seznámit je s nejčastějšími kompenzačními pomůckami. Workshopy jsou uzpůsobené věkové skupině žáků a provázejí jimi zaměstnanci odlehčovacích služeb a poradny Cesty domů. Termín pro každou třídu a školu se domlouvá individuálně poté, co pedagog osloví Cestu domů. Veškeré informace a kontakty jsou dostupné na stránce www.cestadomu.cz/pedagogove.

Vzhled do problematiky komunikace o konci života v prostředí školy přinesla i beseda odborníků konaná v březnu 2024 v pražském Biu Oko. Její záznam je ke zhlédnutí na webu Cesty domů.

Zdroj: Cesta domů, z. ú.