Osvětlení ovlivňuje studijní výsledky i klima ve škole

Vydáno: 5 minut čtení

Světlo má enormní, krátkodobý i dlouhodobý vliv na naše zdraví, výkonnost, psychiku a kvalitu spánku. Proto je potřeba dbát i ve školských zařízeních na vlastnosti osvětlení.

Škola je místem s vysokým zastoupením duševní práce. Myšlení, učení a kreativita jsou zde hlavními úkoly studentů a pedagogů a školní prostředí by je mělo v těchto činnostech co nejvíce podporovat. Osvětlení ve třídě totiž dokáže přímo ovlivnit nejen celkovou náladu, ale i prospěch.

Lidský organismus je totiž přímo závislý na světle od slunce a střídání světla a tmy. Ve dne jsme jsme jím vedeni k aktivitě, za noci k odpočinku a regeneraci. V současnosti však na přirozeném světle trávíme jen zlomek svého času, většinu dní pobýváme pod umělým osvětlením, ať už v práci, ve škole, při sportu, nákupu nebo v dalších interiérech. Osm hodin pod nekvalitním osvětlením dokáže značně uškodit, nejen výkonu, náladě a vitalitě, ale i zdraví.

Cirkadiánní rytmy

Fungování lidského těla je řízeno tzv. cirkadiánními rytmy, jenž jsou prostřednictvím nevizuálního systému oka (NIF) synchronizovány slunečním zářením, resp. jeho spektrálním složením v azurové oblasti. To v průběhu dne podněcuje tvorbu hormonu serotonin a aktivuje a řídí v lidském těle biologické procesy, které mimo jiné ovlivňují kognitivní funkce mozku, jako bdělost a koncentraci, paměť a výkonnost. Významně ovlivňuje také emoční naladění a psychickou i fyzickou odolnost a vitalitu. Se západem slunce pak ubývají modré, azurové a zelené vlnové délky. Jejich absence dává organizmu signál k odpočinku, resp. k tvorbě a distribuci hormonu melatonin, který působí jako „vyslanec“ centrálních hodin a podmiňuje kvalitu spánku. Startuje ve všech tkáních a orgánech regeneraci a reparaci buněk a očistu paměti, působí jako antioxidant, zbavuje tělo volných radikálů a má protizánětlivé a protinádorové funkce.

Právě v souvislosti se správnou tvorbou a funkcemi zmíněných hormonů lidé, kteří pracují, učí se, respektive podávají jakýkoli duševní, nebo fyzický výkon za denního světla či při umělém osvětlení podobajícímu se dennímu světlu od slunce, dosahují lepších výsledků a také jsou odolnější vůči stresu, mají silnější imunitu. Naopak tam, kde se dlouhodobě pobývá pod nekvalitním osvětlením, výkonnost i nálada klesá.

Světelné zdroje

Umělé osvětlení, které je svými vlastnostmi, především spektrálním složením, většinou vzdálené od světla přirozeného, má proto na člověka negativní vliv. Podle mnoha vědeckých studií zhoršuje produktivitu (o 5-16%), potěšení z práce a celkovou náladu.

Ke snížení negativních dopadů mohou přispět moderní světelné zdroje, které se svým spektrálním složením a dalšími vlastnostmi přibližují světlu v přírodě. Tam, kam neproudí dostatek slunečního světla, pomůže biologicky optimalizované plnospektrální osvětlení, které se ve světě prosazuje jako klíčový trend v osvětlování prostor pro denní činnost, jak jednoznačně potvrdil  také poslední největší evropský veletrh v oblasti osvětlování Light&Building ve Frankfurtu nad Mohanem. Skvělým řešením je kvalitní plnospektrální osvětlení, které se vyznačuje rovnoměrným zastoupením všech barev a vlnových délek, v prostoru je toto světlo optimálně distribuováno a poskytuje krom nejvyššího vizuálního komfortu především potřebnou biologickou účinnost.

S radostí do školy

Prokognitivní osvětlení zlepšuje kognitivní funkce, snižuje chybovost, podporuje bdělost, rychlost myšlení i koncentraci a v neposlední řadě zlepšuje vztahy v kolektivech, zatraktivňuje studijní prostředí a podporuje jeho bezpečnost. Dokládají to krom nespočtu zahraničních studií i lokální experimenty, například na pražských gymnáziích, které prokázaly, že pod prokognitivním světlem dosahují studenti výrazně lepšího prospěchu a výsledků v kognitivních testech (+20%) a v testech krátkodobé paměti (+12-15%). Naopak se snížila celková nemocnost a pozdní příchody. Ke zlepšení kognitivních funkcí, vitality i celkového zdraví došlo také při experimentu v domově seniorů v Berouně. Kvalitní plnospektrální osvětlení je přínosné aplikovat do všech interiérů budov, kde probíhá denní duševní, nebo fyzická činnost, kromě škol také v oblastech administrativy a výroby, zdravotnictví a sociálních služeb, v bezpečnosti a obraně atp. .

Osvětlení je jedním ze základních kamenů při vytváření podnětného a komfortního studijního prostředí a dnes skýtá díky moderním LED technologiím výrazný potenciál pro zlepšení studijních výsledků, celkové vitality, naladění a především přispívá k dobrému zdraví studentů a padagogů.

Daniel Jesenský a Hynek Medřický, Spectrasol

https://www.spectrasol.cz/animace-o-nas/

https://www.spectrasol.cz/wp-content/uploads/2022/12/Spectrasol_brožura_2022-1.pdf

Zdroj: Spectrasol