Odborná pomoc by prospěla téměř každému třetímu žákovi deváté třídy

Vydáno: 1 minuta čtení

Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) ve spolupráci s Českou školní inspekcí proto nyní provedli unikátní pilotní Národní monitoring duševního zdraví žáků na základních školách v České republice.

Z výzkumu, který proběhu na konci školního roku 2023 se účastnilo více jak 6 tisíc žáků devátých tříd napříč republikou. Čtyři z deseti oslovených žáků reportují známky středně těžké až těžké deprese. Koordinátor a analytik monitoringu Matěj Kučera vysvětluje, že převedením těchto údajů na průměrnou třídiu vykazuje 6 žáků příznaky úzkosti a 8 příznaky těžších depresí.

Státní tajemník na MŠMT Ondřej Andrys doplňuje, že ve Strategii 2030+ i dalších dokumentech jsou položeny základy intenzivní podpory duševního zdraví formou různých aktivit, intervencí či rozvoje školních poradenských pracovišť. 

Více informací: Tisková zpráva NUDZ ze dne 10. 10. 2023

Výstupy monitoringu budou prezentovány na konferenci projektu 24. listopadu 2023 v Michnově paláci v Praze. Projekt je financován za podpory Fondů EHP 2014–2021. 

Zdroj: https://www.nudz.cz/pro-media/tiskove-zpravy/narodni-monitoring-dusevniho-zdravi-deti-40-vykazuje-znamky-stredni-az-tezke-deprese-30-uzkosti-odbornici-pripravuji-preventivni-opatreni