Nevaří prý dětem žádné blafy

Vydáno: 2 minuty čtení

Kuchařky přesvědčily o tom, že ve školních jídelnách nepodávají žádné UHO a rozvařené brambory.

Velké finále soutěže s názvem Řízení školy onlinese uskutečnilo 19. června ve špičkově zařízeném gastrocentru Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka. Úkolem zúčastněných bylo v časovém limitu připravit 4 porce kompletního poledního menu o třech chodech na téma Kuchyně našich babiček.

Soutěži předcházelo korespondenční kolo, ve kterém soutěžící vypracovali receptury včetně technologického postupu, cenovou kalkulaci a zařadili menu na týdenní jídelní lístek ve školní jídelně.

Soutěžící připravily polední menu za použití vepřového masa v časovém limitu 120 minut, pro žáky v kategorii 11 – 14 let, v cenové relaci max. 34,- Kč. Porota hodnotila celkový vzhled a úpravu menu, využití a zpracování surovin, uplatnění zásad správné výživy, organizaci práce, originalitu a samozřejmě chuť pokrmů.

„Každá školní jídelna má dnes širokou zásobu receptů zdravých pokrmů a umí je upravit tak, aby byly u dětí oblíbené. Soutěží chceme ukázat široké veřejnosti jejich dovednosti,“ uvedla Adriana Tošková, zástupkyně ředitele pro odborný výcvik ve Střední škole společného stravování Ostrava- Hrabůvka.

Vítězka Radka Čechová ze ZŠ a MŠ Volgogradská 6B, Ostrava získala první místo s následujícím menu:  Špenátová polévka, vepřové závitky se žampióny, šťouchané brambory s cibulkou, zelný salát s koprem a jako sladká tečka litý koláč s jablky. 

Soutěž byla pro všechny velmi inspirativním a příjemným setkáním a dala na vědomí, že máme nemálo výborných kuchařek ve školních jídelnách.

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 19. června 2019