Náměstek Velčovský ocenil dětské hrdiny Ceny Michala Velíška

Vydáno: 2 minuty čtení

Statečné a odvážné činy při záchraně života jsou každoročně odměňovány Cenami Michala Velíška. Letos byly nominovány téměř dvě desítky příběhů, kdy v roli zachránců byly děti ve věku do 15 let. Za MŠMT dnes ocenil dětské hrdiny náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav Velčovský.

Sedmiletá Marie zajistila pomoc kamarádovi s hlubokou ránou na noze, stejně starý Adam se svou mladší sestrou sehnal pomoc pro svého otce, který po autonehodě zůstal zaklíněný v autě nebo desetiletá Dominika, která si při jízdě vlakem všimla paní, která ležela mezi kolejemi. Celkem sedmnácti dětem dnes poděkoval náměstek Velčovský za jejich statečnost, připravenost a pohotovost při záchraně lidského života či zdraví.

V kategorii dospělých se stal letošním vítězem Ceny Michala Velíška řezbář, stavitel a chovatel Daniel Vepřek, který zachránil řidiče zaklíněného po havárii v automobilu v rybníce.

Cena Michala Velíška je udělována Nadací ADRA a TV Nova pravidelně od roku 2006 neprofesionálům, kteří se ocitli nečekaně v hraniční situaci a bez ohledu na následky pro ně samotné zachránili někomu zdraví nebo život. Smyslem ceny je takové lidi hledat a zviditelňovat jejich postoje slušnosti, odvahy a statečnosti.

Více o akci, nad níž převzal záštitu ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga a primátorka hl. m. Prahy se lze dočíst zde: https://www.adra.cz/nadace-adra/cena-michala-veliska/o-cene-michala-veliska

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/namestek-velcovsky-ocenil-detske-hrdiny-ceny-michala-veliska