Náměstek Velčovský na jednání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport

Vydáno: 2 minuty čtení

Ve dnech 21. - 22. 11. 2016 se v Bruselu uskutečnilo pravidelné zasedání Rady Evropské unie ve formátu ministrů zodpovědných za vzdělávání, mládež, kulturu a sport. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na jednání zastupoval náměstek pro řízení sekce operačních programů Václav Velčovský.

Brusel, 21. listopadu 2016 - Ve dnech 21. - 22. 11. 2016 se v Bruselu uskutečnilo pravidelné zasedání Rady Evropské unie ve formátu ministrů zodpovědných za vzdělávání, mládež, kulturu a sport. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na jednání zastupoval náměstek pro řízení sekce operačních programů Václav Velčovský.

V úvodní části Rada schválila závěry o podpoře nových přístupů v práci s mládeží ke zjišťování a rozvoji a potenciálu mladých lidí, na které navázala politická rozprava o roli mladých Evropanů v moderní Evropské unii. Ministři sdíleli konkrétní příklady dobré praxe ze svých zemí a zdůraznili, že je potřebné zapojit všechny skupiny mladých lidí do života občanské společnosti a získat jejich aktivní spolupráci pro evropský projekt.

V části věnované vzdělávání Rada schválila usnesení k Nové agendě dovedností pro konkurenceschopnou Evropu, doporučení o cestách prohlubování dovedností dospělých a závěry o prevenci radikalizace vedoucí k násilnému extremismu. Následná politická debata se zaměřila na podporu rozvoje talentu mladých lidí. 

Náměstek Velčovský představil koncepci podpory rozvoje nadání a péče o nadané na období 2014 – 2020, zmínil novinky v podpoře nadání vtělené do vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných a vyzdvihl také důležitost evropské spolupráce v této oblasti. „Evropa by měla být daleko aktivnější v rozvoji vlastních talentů, ale i v přilákání talentů z mimoevropských zemí a ve vytváření inspirativního prostředí pro všechny," uvedl ve svém vystoupení náměstek Velčovský.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/namestek-velcovsky-na-jednani-rady-pro-vzdelavani-mladez