Na vyhlášení vítězů tradičních větví Romano suna získá ocenění na dvě desítky romsky píšících dětí i dospělých

Vydáno: 2 minuty čtení

Romano suno je jazyková soutěž v romštině. Jejím smyslem je umožnit romským dětem i dospělým popsat svět kolem sebe vlastníma očima a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. 

Většinové společnosti pak díla ze soutěže přibližují svět Romů a zvyšují povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka. Soutěž pořádá od roku 1996 obecně prospěšná společnost Nová škola.

Vyhlášení vítězů se koná v Americkém centru v Praze dne 7. prosince od 11:00 hod. Ceny za nejlepší texty a videa v romštině zde vítězům předají Iveta Kokyová a Stanislava Miková.  

Letos nám přišlo hodně textů. Mám radost z účasti dětí a mladých lidí z Podsadku u Staré Ľubovny na Slovensku. Téměř všechny jejich texty, které vytvořili v ZUŠ Jána Melkoviča jsme ocenili. Hodně cen si také odvezou děti ze Základní školy Jungmannova v Jihlavě. Ale zdaleka nejvíc textů máme už několik let z Ostravy.“

Zveřejníme zde také nové podcasty Nové školy. Především v podcastové řadě Te merav vyšla na pokračování celá novela Ivety Kokyové Fameľija ča jekh a v podcastech Vaker romanes díl zaměřený na současnou romskou dětskou literaturu. Vydali jsme ale také další tři pohádky ve dvou hlavních romských nářečích. Jsou určené dětem, jejichž znalost češtiny je na začátku jejich školní docházky nízká, zatímco romsky umí zcela.

http://www.novaskolaops.cz/rs-podcasty/; http://www.novaskolaops.cz/podcasty-vr; http://www.novaskolaops.cz/pohadky

Od 13:00 se zde bude konat finále 2. ročníku soutěže Džanas romanes, v níž spolu v napovídání slov v romštině soutěží dvojice účastníků.

Stream z vyhlášení sledujte ve čtvrtek 1. prosince od 11:00 – 12:15 a stream z finále soutěže Džanas romanes od 13:00 – 14: 30 na FB skupině Romano suno – Aven andre.  

 

Záštitu nad soutěží převzala Zmocněnkyně vlády za lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Zdroj: Tisková zpráva; Nová škola, o.p.s.