MŠMT se nechystá rušit ani omezit ZUŠ

Vydáno: 1 minuta čtení

Média, konkrétně Lidové noviny a server Lidovky.cz, přišly 13. července s informací, že ministerstvo školství se v rámci sestavování rozpočtu na příští rok chystá razantně škrtat v oblasti základních uměleckých škol či je dokonce rušit. Tato informace se v žádném případě nezakládá na pravdě a jedná se pouze o spekulace autorky článku. To potvrzuje také vyjádření prezidenta Asociace ZUŠ ČR Tomáše Kolafy, který je v článku citován s tím, že o žádných škrtech či rušení nemá žádné informace.

MŠMT na dotazy zmíněné redaktorky na rozpočet resortu na příští rok pouze uvedlo, že je aktuálně předmětem jednání mezi oběma resorty a nelze tedy zatím předjímat, jaká bude jeho finální podoba. „Takzvaných „zušek“ je v České republice na 510 a navštěvuje je přes čtvrt milionů žáků. Jedná se o instituce s dlouhodobou tradicí, které mají v českém vzdělávacím systému nenahraditelné místo. Země je ekonomicky v obtížné situaci, nicméně jsou segmenty, a platí to zejména o vzdělávání a školství, kde by škrty znamenaly krok zpět, což platí také pro základní umělecké školy. Chci všechny ujistit, že žádné rušení tohoto typu škol se nechystá,“ ujišťuje ministr školství Mikuláš Bek.

Zdroj: MŠMT

Zmiňovaný server Lidovky.cz - se tématu věnoval v článku Tradiční „zušky“ jsou v ohroženíZrušte zušky? Zkusme si někdy drze spočítat náklady a zisky