MŠMT s MPSV pomáhá skloubit rodinný a profesní život

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí se snaží napomoci rodinám skloubit jejich rodinný a profesní život. Oba resorty usilují o to, aby rodiče měli jistotu, že jejich děti budou přijaty jak do zařízení, které poskytují ranou předškolní péči, tak do zařízení předškolního vzdělávání.   

Základní prioritou MŠMT je předškolní vzdělávání, které je velmi důležité k rozvoji kompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch. V tomto období lze nejsnáze vyrovnávat kognitivní a řečové rozdíly. Od roku 2020 bude umožněno vzdělávání dětí již od dvou let. MŠMT proto vyhlásilo několik programů na zajištění dostatečných kapacit v mateřských, ale i základních školách tak, aby byla místa pro všechny děti garantována. Program pro rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol je plánován až do roku 2021.

Doplňkem těchto kroků je od roku 2014 možnost vytvoření dětských skupin, které jsou určené i pro děti mladší. Dětských skupin je v současnosti 272 s kapacitou přes 3 700 míst. Veřejných mateřských škol je v letošním školním roce přes pět tisíc a navštěvuje je přes 360 tisíc dětí. Cílem MŠMT je, aby v budoucnu měly všechny děti zajištěno místo ve veřejné mateřské škole.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-s-mpsv-pomaha-skloubit-rodinny-a-profesni-zivot