MŠMT podpořilo nárůst kapacit ve středním vzdělávání

Vydáno: 3 minuty čtení

Kapacity středoškolských oborů, do nichž budou žáci končící základní vzdělávání podávat letos své přihlášky, se zvýší. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyřídilo všechny žádosti, které bylo možné ve správním řízení kladně uzavřít, v čase mnohem kratším, než je stanovená zákonná lhůta. Díky tomu jsou nové kapacity k dispozici již pro první kolo přijímacího řízení.

Ministerstvo k 30. listopadu 2023 obdrželo celkem 761 žádostí o změny v rejstříku škol a školských zařízení, z nichž se 213 žádostí týká středních škol. S ohledem na změny v přijímacím řízení a řešení kapacit ve středním vzdělávání tak ministerstvo v rámci správního řízení posuzovalo 139 žádostí směřujících k zápisu nového oboru středního vzdělávání nebo celé nové školy, kdy 58 žádostí se týkalo lyceí, 32 žádostí čtyřletých gymnázií a zbytek směřoval do ostatních oborů, a 74 žádostí směřujících k úpravě kapacity školy.

Díky velmi aktivnímu a profesionálnímu přístupu úředníků ministerstva je možné nabídnout větší kapacity už pro první kolo přijímacího řízení, za což všem kolegyním a kolegům, kteří na této agendě pracovali a nadále pracují, patří mé velké poděkování,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

I když v tuto chvíli není ještě možné přesně uvést, o jaké číslo se kapacity prvních ročníků středních škol zvednou, je zřejmé, že půjde o nárůst v řádu tisíců míst.

„Úřad zvládnul do konce ledna vyřídit všechny žádosti, které splňovaly příslušné podmínky. Vezmeme-li v úvahu, že celý proces je realizován v režimu složitého správního řízení, a připočteme-li k tomu fakt, že agendu školského rejstříku řeší relativně malý tým kolegyň a kolegů, pak je třeba vnímat, že jde o velmi profesionální výkon,“ dodává státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys s tím, že i když ministerstvo příslušnému útvaru poskytlo maximální možnou podporu, nebyl by takový výsledek bez osobní iniciativy jednotlivých státních zaměstnanců možný. „Z dálky to může vypadat jako drobnost, ale pro podporu řešení situace ve středním vzdělávání šlo o velmi důležitou aktivitu, a je tedy vhodné na příklad dobré praxe při výkonu státní správy poukázat,“ vysvětluje státní tajemník Andrys.

Žádosti týkající se středního vzdělávání, které jsou stále v procesu posuzování, neboť žadatelé nepředložili všechny požadované podklady nebo jejich podklady vykazovaly nedostatky, které se dosud nepodařilo odstranit, a nebylo tedy možné řízení prozatím dokončit, vyřídí ministerstvo v nejbližším možném termínu. Stejně tak ministerstvo dokončí řízení ve všech ostatních žádostech o změny v rejstříku, které se týkají jiných druhů či typů škol a školských zařízení.

Zdroj: https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-podporilo-narust-kapacit-ve-strednim-vzdelavani