Moderní dějiny 20. století prostřednictvím příběhů učí více než 150 škol z celé ČR

Vydáno: 2 minuty čtení

Sto padesát inspirativních škol z celé České republiky tento čtvrtek získá titul Škola Paměti národa. Post Bellum tímto titulem ocení základní a střední školy a jejich učitele, kteří se zapojují do vzdělávacích projektů, jako jsou Příběhy našich sousedů, a dalšími způsoby prostřednictvím konkrétních příběhů zatraktivňují výuku moderních dějin. Ocenění si školy převezmou na prvním ročníku Slavnosti Škol Paměti národa, která se uskuteční v sále Bohuslava Martinů na HAMU.

Certifikát si na slavnostním večeru převezmou zástupci desítky nejaktivnějších škol. „Slavnost Škol Paměti národa je poděkováním všem učitelům, kteří s námi spolupracují na projektech, jako jsou Příběhy našich sousedů, zážitkové workshopy a semináře pro učitele,“ říká vedoucí vzdělávacích projektů organizace Post Bellum Magdaléna Benešová. „Pedagogové i vedení škol, které jsou těmto aktivitám vstřícné, si takové ocenění opravdu zaslouží. Učitelé projektem tráví desítky hodin mimo běžné vyučování a umožňují tak dětem pustit se do badatelského učení – strávit čas s pamětníkem a zdokumentovat jeho příběh, ověřovat informace a představit příběh veřejnosti.“ dodává Benešová.

Slavnost Škol Paměti národa pro učitele začíná v odpoledních hodinách sérií programových ochutnávek z dílny Paměti národa, veřejnost a novináři jsou zváni v 18h. Pedagogové si kupříkladu vyzkouší zážitkový workshop s tematikou občanské statečnosti s názvem Lidi to tak nenechaj nebo nahlédnou na události sametové revoluce z pohledu čtyř různých aktérů. Na programu je také komentovaná projekce filmu Moje StB z dokumentárního cyklu České televize Příběhy 20. století s besedou s autorem Mikulášem Kroupou. V průběhu slavnosti se budou promítat i ukázky z nejlepších žákovských reportáží z projektu Příběhů našich sousedů, uvítáme také významného hosta Věru Roubalovou – chartistku a psychoterapeutku věnující se dlouhodobě práci s uprchlíky, laureátku Ceny Paměti národa 2010. Na akci vystoupí písničkář Tomáš Klus.

Zdroj: Tisková zpráva, PostBellum, Paměť národa