Ministryně zahájila jednotné přijímací zkoušky

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy dnes na Smíchovské střední průmyslové škole zahájila první ročník jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Zkoušky se se konají celkem na 1087 středních školách v České republice.  Sjednocení přijímacího řízení má ověřit studijní předpoklady uchazečů o studium a dát ředitelům jednotné kritérium pro přijímání.

Řízení školy onlineJednotné přijímací zkoušky byly zavedeny po dvou letech ověřování, o jejich zavedení měly zájem kraje i střední školy.

Myslím si, že matematika, český jazyk a literatura jsou základ a bude fajn, když nás to bude motivovat vzájemně si porovnat výsledky. Bude to také zpětná vazba pro základní školy, kde přidat, kde změnit, podpořit žáky v úspěchu ve vzdělávání v těchto předmětech. Myslím si, že to pomůže i kolegům na středních školách, protože budou vědět, na co se zaměřit,“ uvedla ministryně Valachová a popřála studentům úspěch u zkoušek.

Jsem rád, že ty přijímací zkoušky jsou,“ dodal ředitel Smíchovské SPŠ Radko Sáblík. „Výsledky ze základních škol byly ne vždy úplně směrodatné, protože některé školy ty známky daly přece jenom levněji než ty další, takhle ti studenti mají opravdu rozumnější podmínky pro přijetí.“

Sjednocení požadavků na uchazeče o studium by také mělo omezit to, aby školy s maturitními obory přijímaly každého uchazeče bez ohledu na to, zda mají přijatí žáci šanci zvládnout studium.

Alespoň jednu přihlášku do čtyřletého oboru vzdělání s maturitní zkouškou si podalo celkem 63 473 uchazečů. Nejedná se ale pouze o žáky devátých tříd, částečně zastoupeni jsou i uchazeči hlásající se na obory nástavbového studia například. V rámci čtyřletých oborů je nejvíce zastoupen obor gymnázium.

Všechny informace o jednotných přijímacích zkouškách jsou k dispozici zde:

Zdroj