Ministryně Valachová navštívila SPŠ Třebešín

Vydáno: 3 minuty čtení

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová dnes navštívila na pozvání ředitele školy Střední průmyslovou školu Na Třebešíně. Důvodem návštěvy bylo seznámení se s novým vedením školy po událostech z loňského roku, kdy byl odhalen vážný případ šikany pedagožky ze strany žáků. Ministryně debatovala s žáky i učiteli a je ráda, že pro školu znamenala tato návštěva nový start.

Řízení školyV průběhu návštěvy se ministryně školství Kateřina Valachová společně s radní hlavního města Prahy pro oblast školství Irenou Ropkovou setkala s vedením školy, pak se obě zúčastnily diskuze s žáky a učiteli.

"Diskuze s žáky i pedagogy byly velice otevřené a jsem ráda, že nové vedení učinilo všechny kroky k tomu, aby se podobná situace neopakovala," uvedla po návštěvě školy ministryně školství Kateřina Valachová s tím, že jí nový ředitel školy Luboš Bauer představil opatření, která po svém nástupu učinil.

"Jsem rád, že se mi po mém nástupu povedlo do školy přivést novou výchovnou poradkyni, a také velice erudovanou školní psycholožku. Věřím, že škola nebude víc spojována se šikanou a konečně se budeme moci soustředit na kvalitní výuku a prezentaci školy našimi žáky v oblasti strojírenství nebo informačních technologií,"vysvětlil nový ředitel SPŠ Na Třebešíně Luboš Bauer.

K řediteli se pak přidala i radní hlavního města Prahy pro oblast školství Irena Ropková: "Myslím, že se nám za poslední rok povedlo změnit na této škole mnohé k lepšímu, škola chce začít znovu, žáci se účastní různých soutěží, získávají mnohá ocenění. Jde o velice kvalitní školu a nebylo by dobré, aby byla škola dál spojována pouze s touto negativní kauzou," dodala.

Ministryně školství Kateřina Valachová poté představila další opatření, která ministerstvo školství v oblasti řešení šikany na školách průběžně připravuje a doplňuje: "V první řadě musíme my všichni už konečně říct šikaně důrazné ne! Nyní nám prošla poslaneckou sněmovnou novela školského zákona, která umožní při opakovaných slovních nebo fyzických útocích přísnější postihy, dokonce bude možné v některých případech žáka i vyloučit,"dodala  ministryně školství Valachová s tím, že bude zakotvena povinnost ředitele školy v případě odhalení šikany okamžitě jednat a v případě závažných projevů toto hlásit státnímu zastupitelství. Ministryně dále upozornila, že v nejbližší době bude představen také nový program na odhalování šikany ve školách.

Záznam ČT24 ZDE

Další opatření k řešení šikany a dalších projevů ve školách a školských zařízeních zde: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-rozsirilo-opatreni-k-reseni-sikany-a-

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-navstivila-sps-trebesin