Ministryně školství představila své priority na rok 2017

Vydáno: 1 minuta čtení

Na tiskové konferenci dnes představila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová priority českého školství pro letošní rok. Hlavním cílem je navyšovat rozpočet od mateřských škol až po vysoké školy a motivovat učitele, kteří by v roce 2020 měli dosáhnout na průměrný plat 43 000 Kč

Řízení školy„Mít v nejlepší kondici školství znamená investovat do toho nejcennějšího, co máme, a to jsou naše děti,“ řekla úvodem Kateřina Valachová.

Před novináři ministryně školství zdůraznila, že za nejdůležitější priority ve školství nyní považuje změnu financování škol, která přinese spravedlivější rozdělení peněz, a vyšší motivaci všech učitelů, k níž by měl výrazně pomoci kariérní řád.

V budoucnu by se mělo podle ministryně přistoupit k opakovanému zvyšování rozpočtu školství v následujících třech letech tak, jak vládě doporučila poslanecká sněmovna.

Ministryně školství také zopakovala, že jejím cílem je, aby čeští učitelé dosáhli od 1. ledna 2020 na 130 % průměrné měsíční mzdy, což by mělo být v dnešním srovnání cca 43 000 Kč.

Máme cíl do roku 2020 navýšit rozpočet školství o 1 % podílu z HDP, čímž bychom se přiblížili na úroveň Rakouska,“ dodala ministryně.

Priority MŠMT 2017.mp3

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-skolstvi-predstavila-sve-priority-na-rok-2017