Letní číslo časopisu Řízení školy již dorazilo ke svým předplatitelům.

Vydáno: 4 minuty čtení

Pro ty, kteří dávají přednost on-line verzím, jsme jej již přidali do archivu časopisů naší redakce na online.rizeniskoly.cz Nemáte předplacen časopis a rádi byste si jej přečetli? Několik článků jsme pro vás otevřeli zdarma. 

Celé číslo si můžete přečíst, když se zaregistrujete. Zároveň si můžete po dobu 30 dní zdarma zkoušet všechny výhody nejlepšího pomocníka managementu škol – Řízení školy online.

Otevřené články

Řízení školy onlineLodi jsou v přístavu, náklad je vyložen a posádka se rozutekla po okolních krčmách a kopcích. Však ten rok také stál za to! Vítr občas foukal jiným směrem, než by lodi potřebovaly, vlny dokázaly pár z nich pěkně rozkývat, ale to už k naší práci přeci patří.

Je pravda, že admiralita na jedné straně chtěla posádky podpořit pár pytli zlaťáků, jenže těsně před létem přišlo zemětřesení a ze zasažené oblasti přicházejí jen dílčí, navíc rozporuplné zprávy. Kapitáni jsou po dobu plavby pod velkým tlakem, často spí na půl oka, zejména ve chvílích, kdy v kostech cítí něco nedobrého. Ale teď je léto a je namístě nechat kapitány vydechnout a načerpat síly na podzimní větry a nové cesty za obzor. Aby měli čas na čtení, své blízké a na nalezení sama sebe… Věříme, že se jim to podaří.

Přesně pro toto období jsme letos připravili novinku – letní číslo časopisu Řízení školy! Místo červencového a srpnového čísla letos vychází číslo jediné, a to číslo hodně odlišné, speciální.

Nejdříve se ale koukněme kousek zpátky. V zimě se krásně mluví o létě, plánuje a těší, co se v teplé části roku zase stane. V sychravých dnech se člověk podvědomě těší na dlouhý den a sluníčko, jenže před koncem kalendářního roku se zdá, že je teplo a léto kdesi v nedohlednu. Jak jinak to také může být krátce po Dušičkách. Během jednoho takového dopoledne uzrála bláznivá myšlenka sestavit letní číslo našeho časopisu a nápad se nám moc zalíbil. Nechali jsme se jím chvíli opájet a rozhodli se, že jej zkusíme zhmotnit a uvést v život.

Řízení školy onlineLetní číslo – či přesněji řečeno Letní speciál – časopisu Řízení školy bylo od počátku koncipováno jako kapitánské čtení na prázdniny složené jednak z vážných textů, jednak z postřehů, názorů a komentářů vážnosti zbavených. Počítali jsme totiž s tím, že toto premiérové číslo budou ředitelé i další čtenáři skutečně číst mimo svůj pracovní stůl a že není třeba, abychom byli vždy vážní a tak úplně pracovní. Necháváme na čtenářích, aby nám řekli, jaký je výsledek našeho snažení, jak se podařilo onen první nápad převést do řeči vázané a zdali jít tímto směrem příští rok znovu, nebo se dát jinou cestou.

Jak bylo řečeno, letní číslo jsme od počátku chápali jako prázdninové čtení spojující vážná témata s nadhledem, práci se zábavou, teorii s praxí. Věřili jsme, že jednotlivé střípky zachycující práci ředitele školy spolu dohromady vytvoří zajímavý pohled na tuto stěžejní postavu všech škol.

Oslovili jsme s nabídkou spolupráce lidi různých pracovních osudů, lovili jsme v několika různých vodách. Chtěli jsme přinést názory samotných ředitelů. Zejména nás zajímali ti s nějak výjimečnou školou či specifickou pracovní zkušeností. Vedle toho jsme získali pohled inspektorský, zřizovatelský či učitelský. Proto věříme, že se budete moci pobavit i poučit.

Milí kapitáni, lodníci, pracovníci admirality a všichni ostatní. Přejeme vám pohodové léto a spokojený pobyt v přístavu i mimo něj. A máte-li pro tuto dobu v ruce náš Letní speciál, děláte dobře…

Václav Trojan,
editor Letního speciálu Řízení školy
a redakce Řízení školy