Konference British Council

Vydáno: 2 minuty čtení

Konference British Council tento týden oslaví značný pokrok ve znalosti i výuce angličtiny v České republice od roku 1989. Jako součást oslav #STOLET Britského velvyslanectví v Praze se konference bude věnovat roli Velké Británie v rozvoji výuky angličtiny v letech 1990 – 2000 ve spolupráci s českými profesionály a představí i současnou praxi výuky.

Denise Waddingham, ředitelka Britské rady v České republice, k tomuto období poznamenala: „Rok 1989 přinesl zásadní změny nejen v politice, ale také ve vzdělávání. Na přeorientování výuky cizího jazyka z ruštiny na angličtinu museli velmi rychle reagovat tisíce učitelů v celé zemi. Velká Británie byla připravena s touto změnou pomoci a prostřednictvím vládních dotací tak mohla Britská rada spolupracovat s ministerstvem školství, aby pomohla reformovat vzdělávání učitelů, spoluvytvářet materiály, zakládat centra vzdělávání a knihovny a pracovat s akademickou sférou v řadě univerzit a institucí.”

Jeden z hlavních řečníků konference, Malcom Griffiths, který zde v tomto bouřlivém období působil, říká: „Učitelé angličtiny v Československu (později České republice a Slovensku) byli často první v prozkoumávání nových obzorů a jejich profese poměrně rychle prošla svou vlastní tzv. sametovou revolucí.“
Konference, která se koná v pátek 4. října pod záštitou Ministra školství Roberta Plagy v Hotelu Grandium v Praze, se zúčastní téměř 200 učitelů z celé země. Představí se zde čeští i zahraniční experti z oboru a odpoledne proběhnou workshopy zaměřené na současná témata týkající se výuky angličtiny. Akci zakončí recepce pro účastníky pořádaná britským velvyslancem, Nickem Archerem, v jeho residenci.

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/konference-british-council