Kdo je nejlepším etickým hackerem České republiky?

Vydáno: 3 minuty čtení

Národní finále Národní soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti organizované Centrem kybernetické bezpečnosti, z. ú., a celou řadou státních, akademických i profesních organizací se uskutečnilo dne 27. dubna 2023 v Muzeu Škoda v Mladé Boleslavi.

Finále se zúčastnilo 60 nejlepších studentů a studentek ze základních, středních a vysokých škol z celé České republiky, kteří soutěžili ve třech věkových kategoriích. Soutěžící se do finále probojovali úspěšným absolvováním dvou vyřazovacích online kol, která absolvovalo více než 7 100 studentů. Do soutěže se opět zapojilo více než 31 % dívek.

V rámci národního finále soutěže byla zorganizována řada doprovodných osvětově-odborných, ale i zábavných aktivit. Mimo jiné se v hlavním sále Laurin & Klement uskutečnila učitelská konference zaměřená na digitální technologie, kybernetickou bezpečnost a nový rámcový vzdělávací program Nová Informatika, na kterou navázala odborná bezpečnostní konference zaměřená na průmyslovou bezpečnost a aktuální hrozby a trendy v oblasti kybernetické bezpečnosti. Jako již tradičně byly nedílnou součástí programu národního finále odborné workshopy a JOB-FAIR pro studenty a učitele.


Absolutní vítěz Jan Kučera (ČVUT v Praze) s brigádním generálem Miroslavem Faixem

Partneři & odborní garanti

Generálním partnerem soutěže je společnost Corpus Solutions. Generálním partnerem národního finále je společnost Škoda Auto. Hlavními partnery soutěže jsou společnosti CETIN, AutoCont – DataSpring, DELL a Vodafone. Hlavními odbornými garanty soutěže jsou Pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Oficiální výsledky

Všichni finalisté opět prokázali vynikající znalosti. Absolutním vítězem a vítězem kategorie nad 20 let se stal Jan Kučera (ČVUT v Praze). V kategorii studentů 15–19 let zvítězil Vojtěch Novák (ČVUT v Praze). V juniorské kategorii studentů mladších 15 let zvítězil Vojtěch Čepička (Gymnázium Říčany).

Letní škola kybernetické bezpečnosti

Letní škola kybernetické bezpečnosti se opět uskuteční v Brně. K účasti bude pozváno nejméně 20 finalistů. Program letní školy připravujeme ve spolupráci s KYPO Masarykovy Univerzity v Brně, s Univerzitou obrany a dalšími státními, akademickými a neziskovými organizacemi. Součástí letní školy bude nejen program zaměřený na prohloubení znalostí studentů, ale i na získán

8. ročník soutěže

V září 2023 bude zahájen již osmý ročník soutěže. Soutěž zůstává tříkolová. Její první „osvětové“ kolo odstartuje on-line 10. září 2023. Národní finále osmého ročníku soutěže se uskuteční 18. dubna 2024 v prostorách VŠTE v Českých Budějovicích.

Více informací na www.kybersoutez.cz.

Zdroj: TZ Centrum kybernetiské bezpečnosti, z. ú.