Jubilejní víkend Národních oslav 100 let republiky

Vydáno: 11 minut čtení

Hlavní město České republiky se o víkendu 27. – 28. října zahalí do slavnostních národních barev a vyvrcholí zde národní oslavy k příležitosti sto let založení republiky. Na několika scénách umístěných v centru Prahy se Pražanům a návštěvníkům z celé republiky i zahraničí představí přední čeští a slovenští interpreti. Účastníky jubilejního víkendu vyvrcholení národních oslav čeká rozmanitý společenský a kulturní program – koncerty, výstavy, speciální expozice, vojenské přehlídky a mnoho dalšího.

V historickém centru hlavního města naší republiky vyvrcholí v sobotu 27. a v neděli 28. října  národní oslavy 100 let od založení republiky, které se odehrávají od počátku letošního roku po celé zemi.  Na hlavních scénách na Staroměstském a Václavském náměstí vyrostou pódia, kde se veřejnosti představí přední čeští a slovenští hudebníci. „Rád bych všechny vyzval, aby tento slavnostní víkend zůstali v Praze či do našeho hlavního města přijeli a společně a jednotně oslavili v ulicích 100 let od vzniku republiky. Doufám, že si co největší počet z nás připne na klopy trikolory, vyvěsí vlajky a  aktivně se zapojí do oslav sto let republiky,“ uvedl hlavní koordinátor Národních oslav 100 let republiky – Oslavme společné století v Praze Robin Čumpelík.    

Zcela zásadní součástí národních oslav společného století je slavnostní Průvod pro republiku, který v sobotu po poledni vyjde z Kampy a bude zakončen na Václavském náměstí vystoupením České obce sokolské. Tento vzpomínkový průvod bude doprovázen historickou scénou v čele s prvním československým prezidentem T.G. Masarykem. Do Pochodu pro republiku budou zapojeny i další spolky spojené se vznikem republiky a rovněž i široká veřejnost. „Sokolové stáli při vzniku Československa a s hrdostí se proto účastníme Pochodu pro republiku, který za účasti veřejnosti projde ulicemi Prahy z Kampy na Václavské náměstí. Je nám velkou ctí, že slavnostní sokolská stráž může jít v čele tohoto průvodu,“ řekla Kateřina Pohlová, jednatelka a vedoucí oddělení vzdělavatelského odboru České obce sokolské

Návštěvníci jubilejního víkendu se budou rovněž moci zúčastnit vojenské přehlídky, ukázky historických vozů, historických scén v ulicích Prahy a mnoho dalšího. Jedním z největších lákadel sobotního programu národních oslav je poté videomapping na budově Národního muzea, který představí prostřednictvím hudby a projekce na fasádu zrekonstruovaného muzea ty nejvýznamnější události společné československé historie.

Organizaci a naplňování programu oslav má na starosti rovněž agentura CzechTourism, která od začátku celý projekt připomínek a oslav sta let od založení Československa – Společné století – marketingově zastřešila.Pyromuzikální show Společné století připravil CzechTourism jako jednu ze svých závěrečných marketingových aktivit k letošním oslavám a připomínkám významných výročí roku 2018. Ohňostroj s názvem Společné století bude ve svých jednotlivých obrazech skládat poctu významným sportovním momentům, české hudbě, přírodě i státním symbolům České republiky
a odpálen bude z hladiny Vltavy v neděli 28. října symbolicky v 19 hodin, 18 minut
,“ dodává marketingový vedoucí projektu Společné století Lukáš Bajer.

Pražané a návštěvníci hlavního města se během posledního říjnového víkendu mohou rovněž těšit na dárek, který si pro ně připravila pražská muzea, která se rozhodla připojit k oslavám výročí 100 let vzniku republiky a otevřít veřejnosti zdarma, či za symbolickou částku, své objekty široké veřejnosti. „Muzea hrála při vzniku Československa velice významnou roli a jsem proto moc ráda, že veřejnosti právě během oslav století republiky otevíráme dveře. Návštěvníci tak budou moci během běžných otevíracích hodin jednotlivých institucí navštívit objekty zdarma, nebo za symbolické vstupné,

a připomenout si tak historii nejen Prahy, ale i celého tehdejšího sátu,“ uvedla k projektu Pražská muzea 1918 – 2018 ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová. Muzeum hlavního města Prahy spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem jsou hlavními organizátory akce Pražská muzea 1918 – 2018. Akce se zúčastní Galerie hlavního města Prahy, Muzeum hlavního města Prahy, Muzeum Policie ČR, Národní galerie v Praze, Národní kulturní památka Vyšehrad, Národní muzeum, Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského, Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Obecní dům, Památník národního písemnictví, Poštovní muzeum, Uměleckoprůmyslové museum v Praze a Vojenský historický ústav Praha. Více informací návštěvníci naleznou na stránkách prazskamuzea.cz.

Po oba dny otevře své dveře většina budov státních institucí, návštěvníci národních oslav tak budou mít možnost navštívit budovy ministerstev, či vládních historických a reprezentačních paláců.   

Všechny akce, které se uskuteční v rámci slavnostního víkendu 27. – 28. října jsou, jakožto dárek pro veřejnost k národním oslavám, pro všechny přístupné zdarma.

Program slavnostního víkendu 27. a 28. října:

sobota, 27. října

Václavské náměstí

Od dopoledních hodin bude pro všechny návštěvníky národních oslav v dolní polovině Václavského náměstí přichystána výstava Schody času, která je unikátní zvukovou a obrazovou instalací Českého rozhlasu obsahující dobové zvukové nahrávky z archivu Českého rozhlasu, vybrané výroky českých osobností a přehled nejzajímavějších událostí každého desetiletí. Tato výstava je pro návštěvníky zpřístupněna do 28. října, a to od 10 do 22 hodin.

Hudební program na Václavském náměstí započne od 14:00, kdy vystoupí oblíbený interpret Ivan Mládek.  Po tomto vystoupení bude následovat koncert mimořádně populární popové hudební dvojice Slza, po níž náměstí bude patřit jednomu z největších představitelů československého jazzu Lacovi Déczimu. Jako předposlední se divákům předvede mimořádně talentovaný český hudebník, pohybující se na pomezí populární hudby a jazzu, Ondřej G. Brzobohatý.

Na závěr programu na Václavském náměstí vystoupí poprockový zpěvák Michal Hrůza. Od 20:00 poté fasáda nově zrekonstruované budovy Národního muzea ožije jedním z největších videomappingů, které Česká republika zažila. Od 28. října bude navíc pro všechny návštěvníky Národního muzea vstup do této historické instituce zdarma, a to až do konce letošního roku a návštěvníci si budou moci prohlédnou společnou Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu.

Staroměstské náměstí

Především pro mladší posluchače a návštěvníky národních oslav bude určena scéna na Staroměstském náměstí, kde bude hudební program zahájen od 13:00 vystoupením pražské formace Circus Problem, známé svými energickými koncerty, v nichž se snoubí balkánská dechovka s taneční hudbou
a klezmerem. Následovat bude zpěvačka Ewa Farna, držitelka ceny Anděl a také několika polských hudebních ocenění. Po ní pódium bude patřit velkému fenoménu současné české hudby, jímž je satirický rapper Kapitán Demo. Současnou slovenskou popovou a soulovou scénu na Staroměstském náměstí zastoupí zpěvačka Celeste Buckingham. Finále programu tohoto pódia ocení zřejmě nejvíce milovníci česko-slovenského hiphopu. České barvy na pódiu bude hájit legendární pražská trojice PSH, a na závěr mikrofon převezme jeden z nejúspěšnějších současných slovenských rapperů Majk Spirit, kterého speciálně doprovodí Live Band General Foxx

Další scény národních oslav v Praze

Návštěvníkům vyvrcholení národních oslav v Praze doporučujeme vydat se na Dejvické nádraží, kde si budou moci prohlédnout Legiovlak, spjatý se založením Československa. Na Hradčanském náměstí se v sobotu 27. října od 11:00 uskuteční slavnostní Vojenská přísaha a slib příslušníků Armády ČR, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru.

Na Ovocném trhu zažijí návštěvníci Živé obrazy v atmosféře třicátých let prostřednictvím historických kulis a herců v dobových kostýmech. K oslavám se připojí i Národní divadlo, které uvede operu Libuše, a to formou promítání na piazzettě Národního divadla. Další bohatý kulturní program čeká návštěvníky na náměstí Republikynebo v městské části Praha Dejvice. Po celý den bude na Jungmannově náměstí
k dispozici akce Art&Food s množstvím lokálních specialit.

neděle, 28. října

Velké oslavy a vzpomínkové akce jsou připraveny i na neděli 28. října. Ministerstvo obrany pořádá Pietní akt k 100. výročí vzniku samostatného státu na Vítkově a Slavnostní vojenskou přehlídku za účasti složek IZS na Evropské třídě. Opletalova ulice se zaplní přehlídkou historických vozidel, která návštěvníkům představí nejvýznamnější milníky a příběhy českého motorismu od roku 1918 do současnosti. K vidění budou vozidla jako Praga Grand, Tatra 87, Aero 30, Bugatti T35 a mnoho dalších. „Kořeny českého motorismu sahají hluboko do naší historie. Motosport i obecný motorismus se vyvíjel spolu s naší republikou, proto mě velice těší, že si můžeme připomenout, jak se v průběhu století měnil svět rychlých kol a jak ho ovlivňovaly významné události, vše díky úmyslu národních oslav v Praze,“ říká Jan Šťovíčekprezident Autoklubu České republiky.

Během sváteční neděle 28. října bude pro Pražany a návštěvníky národních oslav připraven bohatý program na Staroměstském náměstí, kde vystoupí mimo jiné Tomáš Klus, slovenská kapela No Name  a zazní největší hity století za doprovodu Big Bandu Gustava Broma a dojde vyhlášení ankety 100 hitů republiky. V této části nedělního programu vystoupí nejvýznamnější čeští interpreti, jako například Karel Gott, Marta Kubišová, či Eva Pilarová.    

V neděli v podvečer se také od 16 hodin uskuteční mimořádný koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pražském Rudolfinu.  Tento jedinečný koncert Českého rozhlasu je pořádaný
v úzké spolupráci s Rozhlasem a televizí Slovenska a připomene 100 let od vzniku samostatného Československa.

České dráhy připravily pro mimopražské obyvatele speciální skupinovou vlakovou jízdenku
s platností 27. – 28. října, kterou je možné zakoupit v předprodeji osobně na pobočce nebo elektronicky. Jedná se o speciální skupinové víkendové jízdné pro 5 osob bez ohledu na věk, tedy
i pro 5 dospělých. Občané z celé republiky tak budou moci s přáteli podniknout cestu do hlavního města, kde oslavy o víkendu vyvrcholí.  

Na tento významný víkend je také plánovano spuštění dvou mobilních aplikací. První z nich je interaktivní aplikace Prague Histories, která v rámci šesti tematických stezek zavede uživatele přímo na místa, kde se psala a zaznamenávala historie. Pomocí geolokačních funkcí mobilních telefonů je možné doslova cestovat v čase a seznámit se s řadou důležitých milníků uplynulých 100 let. „Tato originální mobilní aplikace využívá prvky rozšířené reality a dokáže tak zvídavé Pražany, ale i české
a zahraniční turisty provádět neotřele Prahou po místech, kde se psala naše novodobá historie. Aplikace Prague Histories je tak dobrou příležitostí, jak se zábavnou a aktivní cestou dozvědět více o našem hlavním městě,“
dodává Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. Každá
z tematických stezek obsahuje přibližně 10 označených zastávkových míst, kde se zjevuje dobová fotografie, pořízená během jedné z historických událostí, a to přímo z daného místa i úhlu pohledu. Kromě dobových fotografií aplikace skrývá i zvukové záznamy, dobová videa a u novějších telefonů
i 3D objekty umístěné do prostoru pomocí technologie rozšířené reality (AR). Druhá užitečná aplikace se jmenuje Společné století, která velice přehledně návštěvníkům vyvrcholení národních oslav v Praze představí program v jednotlivých dnech, umožní nastavení upozornění na probíhající akce
a systematicky člení program do více než šesti zón, kde národní oslavy v Praze probíhají.   

Aktualizované informace k národním oslavám v Praze jsou k nalezení na webu spolecnestoleti.cz/narodnioslavy.

Detailní program oslav 100 let republiky o víkendu 27. – 28. října naleznete zde: program_web.pdf

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/jubilejni-vikend-narodnich-oslav-100-let-republiky-oslavme