Jak si osvojit češtinu a jak ji pomoci zvládnout žákům s OMJ vypráví psycholog a kariérní poradce Valerij Seničev

Vydáno: 2 minuty čtení

Nové podcasty Zapojme všechny přináší příběh člověka, který již 19 let žije v České republice a u kterého byste při poslechu jeho češtiny jen těžko poznali, že není rodilým mluvčím. Díky jeho píli a přístupu ke studiu OMJ se ho dnes již nikdo neptá, odkud pochází… V prvním díle se dozvíte, jak si osvojit jiný jazyk a co nejrychleji se adaptovat v novém prostředí. Druhý díl se zaměřuje na pomoc a podporu žáků s OMJ ve třídách.

V podcastu s číslem 36 zjistíte, zda Vám při studiu češtiny pomůže mateřský jazyk nebo znalost jiného slovanského jazyka. Dozvíte se o výhodách a nevýhodách studia v jazykových kurzech a dostanete několik tipů na výuku v praxi. Valerij Vám také prozradí, jak a kde překonat ostych z vyjadřování na veřejnosti nebo jak nejlépe zvládnout český přízvuk. V neposlední řadě Vás seznámí s místem, kde si pořídit nejlepšího kamaráda pro prvních pár let studia OMJ.

Dozvíte se, jak se plynule začlenit do nové společnosti a zároveň nepotlačit svůj původ. Díky poslechu tohoto podcastu zjistíte, že můžete sladit dohromady dvě různé identity, a přitom zůstat sami sebou.

Poslechněte si rady a tipy psychologa Valerije Seničeva v podcastu s číslem 37. Protože sám zažil integraci v české škole, nabízí své postřehy při práci se žáky s OMJ ve třídách. Vyzdvihuje zde pozici učitele jako rádce a kamaráda, který může žákům s OMJ pomoci překonat počáteční ostych v novém prostředí nebo stesk po domově a rodině. Na konkrétních příkladech se zde setkáte s pojmem kognitivní disonance, který Valerij velmi dobře popisuje. A možná Vás překvapí, že syndromem vyhoření mohou trpět i nově příchozí žáci.

Celý podcast je pozitivně a osobitě laděný a jeho poslech Vám může ukázat cestu, jak podpořit žáky s OMJ nejen ve třídě, ale třeba i mimo školu. V neposlední řadě jsou zde tipy na spolupráci s neziskovými organizacemi, které se problematikou OMJ zabývají a mohou být při Vaší práci užitečné.

Příjemný poslech!