Jak jsou studenti spokojeni se svým životem a školou?

Vydáno: 2 minuty čtení

Jaký mají názor na politický systém v naší zemi a mezinárodní politiku? A odkud čerpají informace? Odpovědi na tyto otázky pravidelně zjišťuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni ve svých průzkumech. 

Z nejnovějšího šetření vyplývá, že středoškoláci považují za největší problémy ČR zadluženost, ekonomickou situaci a nekvalitní školství. 

Z průzkumu vyplývá, že u středoškoláků klesá spokojenost se životem. V roce 2020 uvádělo spokojenost 56 % dotazovaných, na konci minulého roku to bylo jen 42 %. 

Oproti poslednímu průzkumu klesla také spokojenost se školou. Svoji vzdělávací instituci ohodnotila známkou 1 nebo 2 méně než polovina studentů. Nejvíce jim vadí, že se musí učit něco, co poté nevyužijí v reálném životě. 

Studenti si průzkumu stěžují na to, že učitelé nepodávají látku zábavně a že se chovají arogantně. Více než polovina středoškoláků by uvítala, kdyby se jejich škola více zaměřila na finanční gramotnost. Necelé dvě pětiny si také myslí, že by je škola měla naučit řešit problémy. Čtvrtina dotazovaných přiznává, že ji obecně učení nebaví, pro pětinu je výuka příliš náročná, což podporuje jejich celkovou frustraci ze studia. 

Více než polovina středoškoláků (58 %) vnímá válečné a jiné mezinárodní konflikty jako největší světový problém. V roce 2020 to tak vidělo pouhých 12 % z nich.

Více informací si můžete přečíst na eduzin.cz

Celou závěrečnou zprávu z dotazníkového šetření na středních školách v ČR 2023 najdete na jsns.cz.

Zdroj: Eduzin.cz, jsns.cz, Člověk v tísni