Finále 30. ročníku Zlatého Ámose je plné novinek

Vydáno: 2 minuty čtení

Šestici pedagogů, kteří budou v pátek 24. března usilovat o Ámosovské tituly, vybralo 18 semifinalistů. Reprezentovat všechny oblíbené učitelky a učitele ve finále budou Milan Arner z Konzervatoře a SŠ Jana Deyla v Praze, Jan Hrabica ze ZŠ Vrchní Opava-Kateřinky, David Jorda ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené Praha 5, Daniela Krátká z České lesnické akademie Trutnov, Dalibor Tomáš ze ZŠ a MŠ Ostrčilova v Ostravě a Petra Urbášková z Gymnázia Jakuby Škody v Přerově. Tato šestice se utká ve finále o tituly Ámos sympaťák, Dětský Ámos a Zlatý Ámos 2023.

„Já jsem zažil všechna předchozí finále, ale tohle, v pořadí už třicáté, bude zcela určitě výjimečné,“ říká zakladatel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal. A hned vysvětluje proč. „Poprvé máme ve finále nevidomého učitele na konzervatoři a neslyšícího učitele ze ZŠ pro sluchově postižené.“ „Přestože je pan Milan Arner nevidomý, dokáže se dobře orientovat nejen v počítačových technologiích. Pan učitel je milý a kamarádský, ale také důsledný a přísný. Je proslulý svou spravedlivostí,“ napsali do přihlášky jeho žáci. O panu učiteli Davidu Jordovi žáci uvedli: „se vším si poradí, rozumí svému oboru, jeho výklad je dobře srozumitelný, je vynikající pozorovatel. A zajímavé na tom je, že je neslyšící.“

Další novinkou jubilejního ročníku je složení poroty. Funkci předsedy poroty přijal zpěvák, skladatel, kytarista, frontman skupiny Olympic a také učitel na konzervatoři Petr Janda. „Těším se, byl jsem už v mnoha porotách, ale v učitelské anketě jsem poprvé. Nejsem trémista, ale možná budu mít trochu trému,“ odpověděl Petr Janda na dotaz, jak se na novou funkci připravuje. V rozhodování mu bude kromě držitelů titulu Zlatý Ámos a partnerů ankety pomáhat populární učitel, lovec Jakub Kvášovský. „Soutěžit ve finále Zlatého Ámose bych si asi netroufnul, ale v porotě budu rád,“ komentuje svou roli Jakub Kvášovský.

Korunovat nového Zlatého Ámos slíbil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš. Dětská porota složená z žáků finalistů zvolí Dětského Ámose. Hlasováním na webu ČT Déčko může každý zasáhnout do souboje o titul Ámos sympaťák.

Finále, které je veřejné, začíná v kongresovém centru hotelu Olšanka ve 13 hodin. Ve stejný čas začíná na iVysílání ČT přímý přenos z finále. Kdo to nestihne osobně, může klání oblíbených pedagogů sledovat na internetu.

(DTA, další info na tel. 603 426 422 nebo 731 517 898)

Zdroj: TZ DTA