Filip z ČSOB přináší dětem první olympiádu finanční gramotnosti

Vydáno: 3 minuty čtení

Nároky na učitele a šíři výuky se neustále zvyšují. V posledních letech je potřeba do učiva zařadit nové předměty jako je mediální gramotnost, kybernetická bezpečnost a finanční gramotnost. Učitelé tak musí nejen hledat nové a zábavnější způsoby výuky, musí se současně sami vzdělávat v nových oborech. ČSOB si uvědomuje jejich obtížnou pozici. Vedle projektu Finanční a digitální vzdělávání ČSOB pro školy, který funguje pro školy zdarma již šestým rokem a zábavnou a interaktivní formou představuje dětem svět financí, připravila ČSOB učitelům, rodičům i dětem mobilní aplikaci Filip – Poznej svět financí, kterou můžou otestovat v prvním ročníku Olympiády finanční gramotnosti.

Filipova olympiáda finanční gramotnosti

Řízení školy online

Olympiáda je určena pro žáky 6. tříd základní škol a odpovídající ročník víceletých gymnázií. Podmínkou účasti je, aby se z jedné školy do 5. listopadu přihlásilo alespoň pět dětí. Ty se budou po dohodě s učiteli samostatně i ve výuce vzdělávat ve finanční gramotnosti v aplikaci Filip a nejpozději 5. prosince v ní vyplní závěrečný test. Podle jejich úspěšnosti získají určitý počet zlaťáků, jejichž průměrný zisk určí vítěze v každém kraji. Ten postoupí do celostátního kola, kteří se utkají tváří v tvář během zábavné znalostní soutěže. „Je to další nástroj, který může ulehčit a zatraktivnit výuku finanční gramotnosti a pomůže jim plnit rámcové a školní vzdělávací programy,“ říká Stanislav Hötzl, který má projekt v ČSOB na starosti. Podrobnosti najdete na webu www.csob.cz/olympiada

V aplikaci pohodlně vše o financích i digitální bezpečnosti

Na základě zkušeností ambasadorů, kteří pravidelně docházejí přímo za žáky do škol, vyvinula ČSOB virtuálního pomocníka, moderní platformu Filip, kterého mohou děti používat samy, nebo ve skupinách. Učitelé mohou aplikaci zahrnout do výuky, nechat se jí inspirovat a využívat ji celou, nebo jen její části online i offline.

Aplikace Filip – Poznej svět financí používá hravou formu výuky pomocí modelových situací vycházejících z reálného života. Nabízí informace pomocí videí, audio-nahrávek a výpisků a funguje ve webovém prohlížeči i na mobilu. Aplikace je určena primárně pro žáky druhého stupně a pomáhá jim i osvojit si bezpečné chování v digitálním světě. Ke zvýšení motivace děti během výuky sbírají zlaťáky a odznaky za plnění úkolů a mohou tak soutěžit se spolužáky a kamarády ze třídy i z celé ČR. Týmového ducha jednotlivých tříd pak podporuje možnost celostátního soutěžení mezi třídami či celými školami.

Pomocí aplikace se děti dozví, jak fungují peníze, jak sestavit domácí rozpočet, jak bezpečně používat moderní technologie a jak nespadnout do dluhové pasti. Filip jim i vysvětlí, jak fungují různé finanční produkty a platební metody a jak je správně, a hlavně bezpečně používat. Po složení závěrečného testu děti navíc získají Diplom finanční gramotnosti.

 

Zdroj: čSOB